Recept na jablka v županu s vínovým krémem ( pro 4 osoby )
1 balíček mraženého listového těsta, 50 g másla, 50 g sekaných loupaných mandlí, 30 g moučkového cukru, 100 g hrozinek, 4 velká kyselejší jablka, 1 vejce
Krém – 1 vejce, 3 lžíce cukru, čtvrt litru bílého polosuchého vína
Jak budeme postupovat
Z rozmraženého listového těsta vyválíme čtyři čtverce o velikosti asi 16 x 16 centimetrů a čtyři kolečka o průměru 3 centimetry. Máslo dáme rozpustit v pánvi, přidáme oloupané jemně nasekané mandle, cukr, hrozinky a mícháme vařečkou až do zlatého zabarvení směsi. Necháme vychladit.
Jablka oloupeme a zbavíme jádřince. Vzniklý otvor naplníme směsí s mandlemi a hrozinkami. Čtverce listového těsta potřeme rozšlehaným vejcem, položíme do jejich středu naplněné jablko a zvedneme všechny rožky nahoru, spojíme a aby se nám rožky při pečení neotevřely, tak je pojistíme ještě vykrojeným kolečkem, které přitiskneme.
Jablka položíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je rozšlehaným vejcem a dáme do trouby předehřáté na 220 °C upéct. Před dopečením ještě jednou potřeme vejcem.
Krém
Do kovové misky dáme vejce, cukr, víno a v horké lázni, nesmí vařit, vyšleháme do husté pěny. Můžeme použít i krém uvařený z vanilkového pudinkového prášku. Podáváme na dezertním talířku - jedno jablko a vedle dáme trochu krému. Dozdobíme meduňkou, plátky čerstvých jablíček nebo kuličkami hroznového vína.
Vánoční recept na nepečený pomerančový dort
200 g dětských piškotů, 400 ml mléka, 100 g kandované pomerančové kůry, 50 g hrozinek, 100 ml rumu, 1 vanilkový pudinkový prášek, cukr, 1 pomeranč, šlehačka na zdobení
Jak budeme postupovat
Kandovanou pomerančovou kůru omyjeme a drobně nakrájíme. Rozinky spolu s kůrou zalijeme rumem a necháme několik hodin odležet. Před přípravou povaříme 30 minut na mírném ohni. Do hrnce, nejlépe s teflonovým povrchem, nalijeme mléko, přidáme cukr a pudinkový prášek, rozmícháme a podle návodu na pytlíku uvaříme.
Připravíme si menší dortovou formu a na její dno nalijeme třetinu pudinku, na který poklademe polovinu piškotů. Do zbylého pudinku vmícháme kůru, hrozinky a další třetinou zalijeme piškoty. Dáme další vrstvu piškotů a poslední vrstva bude zbytek pudinku. Dáme vychladit, nejlépe přes noc. Dobře ztuhlý dort zdobíme plátky oloupaného pomeranče a šlehačkou.
Diskuze