Perníková chaloupka jako z pohádky

Perníková chaloupka jako adventní kalendář. Návod na pečení perníku a vyrobení pravé perníkové chaloupky. Vaše děti určitě potěší, když si budou moci uloupnout každý den kousek perníčku, stejně jako tomu bylo ve známé pohádce.
Perníková chaloupka

Co budeme potřebovat k přípravě perníkového těsta

  • 500 gramů hladké mouky
  • 250 gramů práškového cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 - 2 lžíce mléka
  • 1 kypřící prášek do perníku
  • 2 lžičky mletého koření (směs drceného hřebíčku, zázvoru, skořice, nového koření, fenyklu a anýzu)

Pečení perníku

Do misky vložte sypké přísady, přidejte vejce, rozpuštěný med a mléko. Zpracujte v tuhé perníkové těsto a nechte jej na noc uležet v lednici. Na druhý den těsto vyválejte a můžete začít vykrajovat perníčky. Potřete je vejcem, zapečte a po vychladnutí zdobte. Pokud neseženete všechny potřebné druhy koření, kupte perníkové koření v sáčku.

Jak si vyrobit perníkovou chaloupku?

Na papír si nakreslete základní tvar perníkové chaloupky libovolné velikosti. Tento tvar postupně nůžkami vystřihněte. Části chaloupky vyřízněte nožem podle šablony. Takto připravené díly, dejte na plech s pečícím papírem a pečte ve středně vyhřáté troubě. Jestliže se nám jednotlivé tvary domečku pečením zdeformovaly, můžeme je ještě horké upravit nožem. Jakmile budou díly upečené, musíme je nechat zchladnout. Všechny části chaloupky lepíme polevou na kartónovou šablonu. Když je základ perníkové chaloupky vytvořen, můžeme začít se zdobením.

Zdobení perníkové chaloupky

Z bílků, cukru a citrónové kůry ušleháme polevu, kterou zdobíme perníkovou chaloupku. Než citrónová poleva ztuhne, můžeme chaloupku přizdobit lentilkami, želatinovými bonbóny, oříšky, rozinkami, cukrářským zdobením nebo sušeným ovocem. Při zdobení záleží pouze na vaší představivosti.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies