Vánoční perníčky - klasické vánoční cukroví
karmik karmik
11.09.2006
Existuje spousta druhů perníkový těst. Na Vánoce jsou však nejoblíbenější typické drobné perníčky zdobené bílou polevou. Aby byly opravdu chutné, je třeba nechat je alespoň 14 dní uležet, proto začněte s přípravou dříve.
Vánoční perníčky jsou tím pravým vánočním cukrovím
Ingredience
500 g hladké mouky, 250 g práškového cukru, 2 vejce, 2 lžíce medu, 1 - 2 lžíce mléka, 1 kypřící prášek do perníku, 2 lžičky mletého koření (směs drceného hřebíčku, zázvoru, skořice, nového koření, fenyklu a anýzu)
Postup
Do misky vložte sypké přísady, přidejte vejce, rozpuštěný med a mléko. Zpracujte v tuhé těsto a nechte jej na noc uležet v lednici. Na druhý den těsto vyválejte a vykrajujte perníčky. Potřete je vejcem, zapečte a po vychladnutí zdobte. Pokud neseženete všechny potřebné druhy koření, kupte perníkové koření v sáčku.
Zdobení vánočního cukroví - chutných perníčků
Perníky nejčastěji zdobíme mandlemi a bílou polevou, můžeme však použít i polevu barevnou. Tu si jednoduše připravíme tak, že do základní bílé polevy přidáme trochu cukrářské potravinářské barvy smíchané s kapkou vody. Pokud nám tím poleva zřídne, přisypeme trochu cukru. Polevu vlijeme do papírových kornoutků nebo mikrotenových sáčků s ustřihnutým růžkem. Pak můžeme zdobit.
Poleva na vánoční perníčky
Ingredience
1 bílek, 150 g moučkového cukru, lžička solamylu nebo jiného škrobu
Postup
V míse utřete bílek s práškovým, třikrát prosátým cukrem. Přidejte lžičku škrobu a třete tak dlouho, až bude poleva hustá.
Perníčky - nejzdravější vánoční cukroví
Víte, že perníčky patří mezi zdravější variantu vánočního cukroví? Obsahují spoustu zdravého koření. Fenykl, výborný na trávení, zázvor a anýz jakožto významná afrodisiaka, smysly uvolňující skořice. Pokud ozdobíte perníčky mandlemi, uděláte také něco pro svou krásu, neboť mandle obsahují tuky vyhlazující vrásky.
Perníčky pro alergiky
Vynecháte-li při přípravě perníčků mléko, mohou si na nich pochutnat i lidé s alergií na sóju, mléko nebo laktózu. Více o alergiích na potraviny v článku ZDE.
Jak se vám líbil článek?
Hodnocení:
5.0
Počet:
1
Nejlepší:
5
Nejhorší:
5
Diskuze