Vánočka - domácí chutná nejlépe

Tradičně upečenou domácí vánočku jen tak něco nenahradí. Upéci si ji můžete nejen na Vánoce. Celá rodina nedělní snídani v podobě domácí vánočky ocení. Jak si upéct vánočku podle klasické receptury doma? Na co si při tvoření dát pozor?

Vánočka

Vánočka je opředena tradicemi

Vánočka se stala typickou součástí vánočních svátků, ale mezi tím urazila dlouhý kus cesty. První zmínky pocházejí již z 16. století, ale to si ji dovolili péct jen mistři pekaři. Od 18. století si ji začali lidé péct doma, přičemž receptury se předávaly z pokolení a mohly se i lišit. Příprava těsta, pletení a pečení doprovázela řada tradic a pověr, které byly spjaty se zdravím a bohatou úrodou během roku. Dokonce i dobytek si mohl na ni pochutnat, protože tak mu bylo symbolicky popřáno zdraví na celý rok. Mezi další zvyky patří také zapékání mince apod. Není divu, že připálená nebo jinak nepovedená vánočka nevěštila nic dobrého.

Vánočka a ingredience

1 kg polohrubé mouky, 200 g cukru (krystal), půl litru vlažného mléka, 300 g másla, 5 až 6 dkg droždí, 1 vanilinový cukr, 3 žloutky, sůl, rozinky, mandle (kandované ovoce), muškátový oříšek, citrónová kůra, tuk na vymazání plechu.

Postup k přípravě vánočky

  • Část rozdrobeného droždí, cukru, mléka a mouky zamícháme a necháme vykynout.
  • Do mísy nasypeme mouku, cukr, rozpuštěné máslo, žloutek, malé množství soli, citrónovou kůru, vanilinový cukr a nastrouhaný muškátový oříšek.
  • Vlijeme vykynutý kvásek a těsto zpracováváme tak dlouho, dokud se nelepí na vařečku.
  • Nakonec přidáme podle chuti drcené mandle, rozinky, kandované ovoce.
  • Bochánek z těsta necháme potom kynout.
  • Vykynuté těsto rozdělíme na vále na 9 dílů a upleteme vánočku. První vrstvu pleteme ze čtyř pramenů, druhou ze tří a třetí vrstvu ze dvou pramenů.
  • Před vložením do trouby ještě potřeme vánočku rozšlehaným vajíčkem a posypeme nasekanými mandlemi.
  • Nakonec vánočku propíchneme u obou krajů i uprostřed špejlemi, aby se vrstvy těsta při pečení nezbortily.
  • Pečeme zvolna asi 50 minut do zlatohněda.

Jak uspět s vánočkou

  • Nechte vánočce čas. Těsto může kynout i přes noc – jen tak bude vánočka vláčná a nepopraská.
  • Rozinky a mandle je dobré zapracovat do těsta až po vykynutí.
  • Nezapomeňte upletenou vánočku propíchnout proti sobě špejlemi – jen tak se vánočka nezbortí.
  • Vánočka se cukruje až po vychladnutí.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies