Nejoblíbenější druhy vánočního cukroví 1.díl

Vánoce se pomalu blíží a každá pilná hospodyňka už určitě přemýšlí o tom, jakým vánočním cukrovím letos potěší své blízké. My vám nyní nabízíme recepty na ty nejoblíbenější druhy, které by měly tvořit základ vánočního pohoštění.

Perníkové těsto

Vánoční cukroví z lineckého těsta

350 g hladké mouky, 250 g másla, 120 g moučkového cukru, 2 žloutky, 1 sáček vanilkového cukru, vejce na potření, pikantní zavařenina na slepení (nejlépe rybízová), mouka na vál.

Postup k přípravě lineckého cukroví

Z mouky, másla, obou druhů cukru a žloutků vypracujeme vláčné těsto, které necháme odpočinout v chladu. Pak těsto vyválíme na pomoučeném válu na placku, formičkou z ní vykrojíme kolečka a přeložíme je na plech vyložený papírem na pečení. Do poloviny koleček ještě vypíchneme menší formičkou střed a tato kolečka potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Po vychladnutí kolečka slepíme po dvou rybízovou zavařeninou.

Oblíbené vánoční cukroví - vanilkové rohlíčky

150 g hladké mouky, 100 g tuku, 30 g moučkového cukru, 50 g lískových oříšků, 1 žloutek, citronová kůra, práškový a vanilkový cukr.

Postup k přípravě vanilkových rohlíčků

Mouku a cukr prosejeme na vále. K prosetým surovinám přidáme mleté ořechy. V hromádce vytvoříme důlek, do kterého dáme změklé máslo a vypracujeme z této směsi těsto (ručně, zpočátku prsty, pak dlaní). Těsto necháme vychladit v chladničce - nejméně dvě hodiny, ale nejlépe přes noc. Ze ztuhlého těsta odlamujeme kousky (velké průměrně 2 x 2 x 2 cm) a mezi dlaněmi vyválíme rychle rohlíček o průměru 5 - 7 milimetrů, aby nám těsto nestačilo změknout. Na plechu rohlíčky vytvarujeme do tvaru písmene C. Plech nevymazáváme, ideální je použití pečícího papíru. Vanilkové rohlíčky před pečením potřeme rozšlehaným žloutkem. Vanilkové rohlíčky pečeme při 150 - 160°C dozlatova. Po upečení ještě horké rohlíčky obalujeme ve vanilkovém cukru.

Klasické vánoční perníčky

500 g hladké mouky, 250 g práškového cukru, 2 vejce, 2 lžíce medu, 1 - 2 lžíce mléka, 1 kypřící prášek do perníku, 2 lžičky mletého koření (směs drceného hřebíčku, zázvoru, skořice, nového koření, fenyklu a anýzu).

Postup při přípravě vánočních perníčků

Do misky vložíme sypké přísady, přidáme vejce, rozpuštěný med a mléko. Zpracujeme v tuhé těsto a necháme jej na noc uležet v lednici. Na druhý den těsto vyválíme a vykrajujeme perníčky. Potřeme je vejcem, zapečeme a po vychladnutí zdobíme cukrovou polevou. Pokud neseženeme všechny potřebné druhy koření, postačí koupit perníkové koření v sáčku.

Rumové kuličky - nepečené vánoční cukroví

200 g dětských piškotů, 80 g pískového cukru, 4 lžíce vody, 3 lžíce rumu, 60 g, meruňkové marmelády, 50 g strouhaných vlašských ořechů, 50 g rozinek, kakao nebo kokos na obalení.

Postup při přípravě rumových kuliček

Cukr nasypeme do hrnečku, zalijeme 4 lžícemi vody a na malém plameni mícháme, až se cukr rozpustí. Pak zesílíme oheň a vaříme ještě další 4 minuty. Do mísy nasypeme rozdrcené piškoty, přelijeme je vařeným cukrem, přidáme meruňkovou marmeládu, promícháme, zakapeme rumem, zahustíme strouhanými ořechy a rozinkami, a opět vše důkladně promícháme. Je-li hmota řídká, přidáme ještě trochu drobečků z piškotů, je-li hustá, zakapeme ještě trochou rumu. Lžičkou vykrajujeme kousky, ve dlaních je zakulatíme a obalujeme v kakau nebo v jemně nastrouhaném kokosu. Skladujeme v chladnější místnosti uložené v krabičce.

Vánoční sněhobílé kokosky

3 bílky, 60 g krupicového cukru, 150 g moučkového cukru, 100 g strouhaného kokosu, 20 g polohrubé mouky, tuk na vymazání plechu.

Postup při přípravě vánočního cukroví - kokosek

Z bílků ušleháme sníh, po částech do něj všleháme krupicový cukr, poté moučkový cukr a nádobu vložíme do horké vodní lázně a šleháme, až se těsto prohřeje. Nádobu z vodní lázně poté vyjmeme, vmícháme do těsta kokos a pomalu šleháme, dokud těsto nevychladne. Nakonec po částech přidáme mouku. Těsto naplníme do sáčku s trubičkou a poté stříkáme na tukem vymazaný plech vždy stejný počet kokosek. Kokosky pečeme v mírně vyhřáté troubě při teplotě 150°C.

Nejoblíbenější druhy vánočního cukroví 2.díl

Zdobení vánočního cukroví

Nepečené vánoční cukroví - chutné recepty

Vánoční perníčky - klasické vánoční cukroví

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies