Recept na tvarohové rohlíčky (asi 40 kousků)
Těsto - 500 g polohrubé mouky, 250 g Hery, 2 vajíčka, 8 lžic mléka, 1 kostka čerstvého droždí, špetka soli
Nádivka – 2 kostky tvarohu, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr , 2 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce práškového vanilkového pudinku, rozinky, citrónová kůra
Na potření – 3 lžíce rozpuštěného másla, 1 lžíce rumu
Jak budeme postupovat
Mouku prosejeme do mísy. Zvlášť si dáme část vlažného mléka, ve kterém rozmícháme trochu cukru a droždí. Necháme chvíli v teple vykynout a vlejeme k mouce, přidáme rozpuštěnou Heru nebo máslo, vejce, sůl, zbytek mléka a vymícháme hladké pružné těsto. Necháme ho chvíli odpočinout, asi 20 minut a rozdělíme jej na 8 bochánků.
Každý bochánek vyválíme na kulatou placku a rozkrájíme na 6 kousků (trojúhelníků). Na každý trojúhelník dáme nádivku a stočíme od širokého okraje ke špičce a vytvarujeme rohlíček. Pokládáme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C do růžova. Horké rohlíčky mažeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a obalujeme v moučkovém cukru. Necháme vychladnout a podáváme.
Nádivka
Tvaroh, žloutky, oba cukry, pudink, omytou jemně nastrouhanou citrónovou kůru vymícháme do hladkého krému a vmícháme rozinky.
Recept na mrkvánky
350 g polohrubé mouky, 250 g másla, 250 g mrkve nebo karotky, 1 prášek do pečiva, 1 žloutek, na plnění povidla, lžíce rumu a špetka mleté skořice, 1 vajíčko
Jak budeme postupovat
Mouku prosejeme sítem na vál nebo do mísy. Přidáme na plátky nakrájené změklé máslo, žloutek a drobně nastrouhanou mrkvičku. Vše, nejlépe rukama, vypracujeme na hladké těsto, které necháme alespoň 1 hodinu v lednici odpočinout. Odpočaté těsto vyválíme na plár široký asi 3 milimetry a nakrájíme radýlkem čtverečky asi 5 x 5 centimetrů.
Naplníme povidly, do kterých jsme přidali lžíci rumu a špetku mleté skořice. Šáteček vytvoříme tak, že u čtverce s povidly spojíme dva protilehlé konce a pořádně je zmáčkneme k sobě. Druhé dva konečky necháme volně. Šátečky potřeme rozšlehaným vejcem a poklademe je na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 185°C. Hotové lehce pocukrujeme moučkovým cukrem.
Diskuze