Oblíbené vánoční cukroví - 2.díl

A opět vám přinášíme další díl našeho seriálu - Oblíbené vánoční cukroví. Dnes se zameříme na vánoční moučníky, kterými můžete pohostit své přátele. Chutné recepty, dobré rady a tipy naleznete právě v našem dnešním článku.
Vánoční cukroví

Recept na tvarohové rohlíčky (asi 40 kousků)

Těsto - 500 g polohrubé mouky, 250 g Hery, 2 vajíčka, 8 lžic mléka, 1 kostka čerstvého droždí, špetka soli

Nádivka – 2 kostky tvarohu, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr , 2 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce práškového vanilkového pudinku, rozinky, citrónová kůra

Na potření – 3 lžíce rozpuštěného másla, 1 lžíce rumu

Jak budeme postupovat

Mouku prosejeme do mísy. Zvlášť si dáme část vlažného mléka, ve kterém rozmícháme trochu cukru a droždí. Necháme chvíli v teple vykynout a vlejeme k mouce, přidáme rozpuštěnou Heru nebo máslo, vejce, sůl, zbytek mléka a vymícháme hladké pružné těsto. Necháme ho chvíli odpočinout, asi 20 minut a rozdělíme jej na 8 bochánků.

 

Každý bochánek vyválíme na kulatou placku a rozkrájíme na 6 kousků (trojúhelníků). Na každý trojúhelník dáme nádivku a stočíme od širokého okraje ke špičce a vytvarujeme rohlíček. Pokládáme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C do růžova. Horké rohlíčky mažeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a obalujeme v moučkovém cukru. Necháme vychladnout a podáváme.

Nádivka

Tvaroh, žloutky, oba cukry, pudink, omytou jemně nastrouhanou citrónovou kůru vymícháme do hladkého krému a vmícháme rozinky. 

 

Recept na mrkvánky

350 g polohrubé mouky, 250 g másla, 250 g mrkve nebo karotky, 1 prášek do pečiva, 1 žloutek, na plnění povidla, lžíce rumu a špetka mleté skořice, 1 vajíčko

Jak budeme postupovat

Mouku prosejeme sítem na vál nebo do mísy. Přidáme na plátky nakrájené změklé máslo, žloutek a drobně nastrouhanou mrkvičku. Vše, nejlépe rukama, vypracujeme na hladké těsto, které necháme alespoň 1 hodinu v lednici odpočinout. Odpočaté těsto vyválíme na plár široký asi 3 milimetry a nakrájíme radýlkem čtverečky asi 5 x 5 centimetrů.

 

Naplníme povidly, do kterých jsme přidali lžíci rumu a špetku mleté skořice. Šáteček vytvoříme tak, že u čtverce s povidly spojíme dva protilehlé konce a pořádně je zmáčkneme k sobě. Druhé dva konečky necháme volně. Šátečky potřeme rozšlehaným vejcem a poklademe je na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 185°C. Hotové lehce pocukrujeme moučkovým cukrem.

Pečení vánočního cukroví může začít

Vánoční perníčky

Vanilkové rohlíčky

Kokosky

Mandlové hrudky

Vánočka - domácí chutná nejlépe

Nugátové kostky

Kokosové cukroví

Vánoční oříškové cukroví (strojkové)

Perníková chaloupka jako z pohádky

Ovocné kuličky

Karamelové oplatky

Nepečené vánoční cukroví - tučňáčci



Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies