Oblíbené vánoční cukroví - 5.díl

V dnešním díle našeho seriálu vám poradíme, jak si můžete upéci originální vánoční perníčky a nebo vynikající nepečené piškotové cukroví. Přizvěte k pečení své děti, uvidíte, že při přípravě zažijete mnoho legrace.

Cukroví

Recept na vánoční perníčky

Těsto: 350 g hladké mouky, 160 g moučkového cukru, 2 vajíčka, 50 g medu, 1 polévková lžíce citrónové šťávy, 1 kypřící prášek do perníku, citrónová a pomerančová kůra

Poleva: 1 bílek, 100 g moučkového cukru, 1 lžíce citrónové šťávy

Jak budeme postupovat

Do mísy prosejeme mouku, moučkový cukr, perníkový prášek do pečiva a promícháme. Zvlášť v misce si důkladně vymícháme vajíčka, med, citrónovou šťávu, jemně nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného a pořádně omytého citrónu nebo pomeranče a přidáme k sypké směsi. Vše důkladně zpracujeme v pružné, hladké těsto, vložíme do mikrotenového sáčku a necháme hodinku odpočinout v lednici.

Odpočaté těsto vyválíme na pomoučeném vále na šířku asi půl centimetru a spolu s dětmi můžeme vykrajovat různé tvary. Poklademe na plech vyložený papírem na pečení a necháme do druhého dne usušit. V troubě vyhřáté na 200 °C je upečeme. Upečené perníčky naskládáme do krabice s víkem a necháme aspoň 14 dnů uležet.

Pokud budeme vymýšlet zábavu pro naše ratolesti, vytáhneme krabici s cukrovím, připravíme polevu a to tak, že bílek, moučkový cukr a citrónovou šťávu vidličkou, nebo metličkou mícháme v misce asi 20 minut i déle, aby byla krásně hladká, naplníme jí pytlíčky na zdobení, které se dají koupit, nebo pevnější mikrotenový sáček, kterému malinko odstřihneme růžek a zdobíme.

Při zdobení lze s úspěchem použít čistý štěteček a miska polevy, což ocení hlavně menší děti. Polevu necháme ztuhnout a jistě bude při dětském koštování první, co z perníčků zmizí.

Recept na nepečené vánoční dobroty

Těsto: 150 g másla, 60 g drcených piškotů, 50 g mletých ořechů, 50 g rozinek, 2 dl griotky (pro děti dáme pomerančový sirup), 20 g cukru, plastová párátka

Na zdobení: čokoládová poleva, bílková poleva, barevné polevy, zbytky kandovaného ovoce, barevné cukrové kuličky, kokos, krájené i strouhané ořechy apod. Můžeme použít všechny zbytky, co nám zbudou po zdobení pečeného cukroví.

Jak budeme postupovat

Rozinky namočíme do griotky nebo sirupu. Změklé máslo nakrájíme na kousky a utřeme jej s cukrem do pěny. Přisypeme mleté piškoty, drobně nastrouhané ořechy a jemně nasekané rozinky. Vymícháme tvárnou hmotu, kterou zabalíme do fólie a dáme odpočinout do lednice.

Necháme 2 hodinky odpočinout a na válu posypaném drobečky tvarujeme špalíčky nebo jiné tvary, což jistě nebude dětem dělat problémy. Do každého kousku vpíchneme párátko. Dobře je upevníme a dáme opět do lednice zchladit. Mezi tím si připravíme mističky s polevami a různými zbytky vhodnými k zdobení.

Oslavte Vánoce s magazínem Chovatelka.cz - chutné recepty do vaší kuchařky

Nejoblíbenější druhy vánočního cukroví 1.díl

Oblíbené vánoční cukroví - 2.díl

Oblíbené vánoční cukroví - 3.díl

Vánoční perníčky

Vanilkové rohlíčky

Kokosky

Mandlové hrudky

Vánočka - domácí chutná nejlépe

Nugátové kostky

Kokosové cukroví

Vánoční oříškové cukroví (strojkové)

Perníková chaloupka jako z pohádky

Ovocné kuličky

Karamelové oplatky

Nepečené vánoční cukroví - tučňáčci

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies