Vánoční recept na hrozinková kolečka
230 g hladké mouky, 80 g hrozinek, 80 g moučkového cukru, 1 vajíčko, 1 malá lžička kypřícího prášku do pečiva, citrónová kůra, vanilka nebo vanilkový cukr, pikantní zavařenina, čokoládová poleva, půlky vlašských ořechů
Jak budeme postupovat
Hrozinky nakrájíme na drobné kousky, přidáme všechny ostatní suroviny a vypracujeme pružné, hladké těsto, které vložíme do potravinářské fólie a necháme chvíli odpočinout. Odpočaté těsto na moukou vysypaném vále vyválíme na tenkou placku a pomocí vykrajovátka tvoříme kolečka a klademe je na plech, vyložený pečícím papírem.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě do růžova. Vychladlé kolečka slepujeme pikantní zavařeninou a namáčíme do čokoládové polevy. Zdobíme půlkou vlašského ořechu, který položíme na ještě tekutou polevu a necháme ztuhnout. Uložíme do krabice a necháme v chladu odpočinout.
Vánoční recept na tatrankové medvědí tlapky
180 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 130 g stoprocentního tuku, 50 g kokosové moučky, půlku vajíčka, 2 nastrouhané tatranky, vanilkový cukr na obalování
Jak budeme postupovat
Tatranky nastrouháme, přidáme změklý, na kousky nakrájený tuk, vajíčko, mouku, kokos, cukr a zpracujeme hladké těsto. V lednici necháme chvíli odležet a plníme do formiček. Naskládáme na plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Hotové vyklopíme z formiček, ještě teplé obalujeme ve vanilkovém cukru. Necháme odpočinout.
Vánoční recept na Františkovy dortíčky
Těsto - 160 g hladké mouky, 160 g másla, 80 g vlašských ořechů, 80 g moučkového cukru, 20 g kakaa
Krém – drobky z těsta, 125 g másla, lžíce moučkového cukru
Poleva – 1 bílek, 100 g moučkového cukru, citrónová šťáva, strouhané ořechy na obalování, lískové oříšky na zdobení
Jak budeme postupovat
Kousky změklého másla vymícháme s cukrem a přidáme zbytek surovin. Vypracujeme hladké, pružné těsto, dáme do potravinářské fólie a necháme přes noc v lednici odpočinout. Těsto vyválíme přímo na plechu na placku širokou asi půl centimetru. Upečeme ve středně vyhřáté troubě. Z ještě teplé placky vykrajujeme menší kolečka a pokládáme je na tác.
Necháme vychladnout. Zbylé drobky pomeleme, přidáme máslo vymíchané s cukrem a vše dobře vyšleháme na jemný krém, kterým slepujeme vždy dvě kolečka dohromady. Kraje tence omažeme krémem a obalíme dokola ve strouhaných ořechách.
Důkladně vymícháme bílek, cukr a citrónovou šťávu na hladkou polevu a malou lžičkou dáme na horní část dortíčku. Hned doprostřed dáme lískový oříšek a necháme v chladu ztuhnout. Naskládáme do nádoby s víkem a uložíme na chladné místo odležet.
Oslavte Vánoce s magazínem Chovatelka.cz - chutné recepty do vaší kuchařky
Nejoblíbenější druhy vánočního cukroví 1.díl
Oblíbené vánoční cukroví - 2.díl
Oblíbené vánoční cukroví - 3.díl
Oblíbené vánoční cukroví - 4.díl
Oblíbené vánoční cukroví - 5.díl
Vánoční perníčky
Vanilkové rohlíčky
Kokosky
Mandlové hrudky
Vánočka - domácí chutná nejlépe
Nugátové kostky
Kokosové cukroví
Vánoční oříškové cukroví (strojkové)
Perníková chaloupka jako z pohádky
Ovocné kuličky
Karamelové oplatky
Nepečené vánoční cukroví - tučňáčci
Diskuze