Mokka cukroví
Těsto: 370 g hladké mouky, 200 g Hery, 110 g moučkového cukru, 30 g mleté zrnkové kávy, 1 vajíčko, půl pytlíku vanilkového cukru
Krém – 160 g másla, 130 g moučkového cukru, 1 žloutek, 2 lžíce silné zrnkové kávy i se zrníčky
Poleva – 250 g moučkového cukru, 2 lžíce horké zrnkové kávy, 1 lžíce oleje
Jak budeme postupovat
Mouku prosejeme, přidáme moučkový cukr, vanilkový cukr, jemně mletou zrnkovou kávu, na kousky nakrájenou změklou Heru a vypracujeme hladké pružné těsto. Vložíme do mikrotenového sáčku a necháme v lednici odležet. Na pomoučeném vále těsto vyválíme na šířku stébla a vykrajujeme oválky, které naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a ve středně vyhřáté troubě upečeme.
Vychladlé oválky slepíme kávovým krémem, který vyrobíme tak, že změklé máslo vymícháme s moučkovým cukrem do pěny, vmícháme žloutek a po kapkách vmícháme studenou kávu i s usazeninou. Povrch oválků namáčíme v polevě.
Poleva: Cukr zalijeme horkou černou kávou, přidáme lžičku oleje a vymícháme hladkou lesklou polevu.
Vánoční recept na florentinky
Těsto - 500 ml mléka, 125 g Hery, 200 g moučkového cukru, 130 g hrubé mouky, 20 g oloupaných, drobně nakrájených mandlí a ořechů, hrst kandovaného ovoce, 100 g kandované pomerančové kůry
Poleva – 100 g čokolády, 100 g ztuženého tuku
Jak budeme postupovat
Mléko, tuk, cukr a mouku dáme do hrnce a uvaříme hustou kaši. Odstavíme z ohně a vmícháme drobně posekané mandle a ořechy, pokrájené kandované ovoce a pomerančovou kůru. Těsto pořádně promícháme, necháme trochu vychladnout. Plech vymažeme a vysypeme hrubou moukou a lžičkou tvarujeme malé placičky tak, aby mezi nimi byly mezery. Pečeme v mírně vyhřáté troubě.
Po upečení necháme na plechu zchladit. Po vychladnutí pomocí nože odloupneme. Připravíme si polevu tak, že rozpustíme stoprocentní tuk a do něj nalámeme čokoládu. Vymícháme do hladka a potíráme s ní spodní stranu florentinky. Ještě teplou polevou ozdobíme florentinky vlnkou, kterou vytvoříme pomocí vidličky. Necháme ztuhnout, naskládáme do krabice a dáme do chladna uležet.
Diskuze