Kompotované třešně - Buchty s třešňovou omáčkou
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 200 ml mléka
- 130 g cukru krupice
- 100 g másla
- 40 g droždí
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- máslo na potírání
- 500 g kompotovaných třešní
- 50 g cukru krupice
- 100 ml griotky
- 1/2 balíčku vanilkového pudinku
Postup
Z droždí, trochu mouky, cukru a vlažného mléka umícháme kvásek, který necháme vzejít. Třešně necháme okapat a šťávu si necháme.
Zbytek mouky a cukru promícháme s vanilkovým cukrem, vejci, rozpuštěným máslem, kváskem a solí. Postupně přiléváme mléko a vypracujeme vláčné těsto. Na teplém místě ho necháme přibližně 40 minut kynout.
Vykynuté těsto rozvalíme a rozdělíme na 20 kousků. Do každého kousku zabalíme třešeň. Buchtičky potřeme rozpuštěným máslem a naskládáme do pekáče. Troubu předehřejeme na 180 °C a pečeme zhruba 20 minut.
Třešňovou šťávu přivedeme k varu. Promícháme pudinkový prášek s cukrem, trochou vody a vmícháme do vroucí šťávy. Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Poté vmícháme zbylé třešně s griotkou a podáváme s vychladlými buchtami.
Doba přípravy
90 minut
Kompotované broskve - Tvarohový dort s broskvemi
Ingredience
- 150 g cukru
- 400 ml mléka
- 500 g měkkého tvarohu
- 200 g kompotových broskví (okapaných)
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 250 g másla
- 2 žloutky
- šťáva z citronu
- 1 balíček vanilkového pudinkového přášku
- 2 balení dětských piškotů
- 50 g sekaných broskví
- několik kousků broskví
- lístečky máty
Postup
Máslo utřeme s 50 g cukru a vanilkovými cukry. Všleháme citronovou šťávu, kůru a žloutky.
Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme krém a za stálého míchání necháme zchladnout. Po částech ho všleháme do žloutkové směsi. Poté vmícháme tvaroh.
Na dno dortové formy naskládáme piškoty. Na ně rozetřeme část tvarohového krému a rozložíme broskve. Celý postup opakujeme, dokud formu nenaplníme.
Dort necháme ztuhnout do druhého dne v chladničce. Poté ho vyjmeme z formy a dozdobíme.
Doba přípravy
40 minut
Kompotované meruňky - Muffiny s meruňkami
Ingredience
- 1 balení kompotovaných meruněk
- 250 g hladké mouky
- 80 g cukru moučka
- 60 g másla
- 4 lžíce horké vody
- 4 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička prášku do pečiva
- tuk a hrubá mouka na formu
Postup
Kompotované meruňky vyklopíme ze sklenice a na sítku je necháme okapat. Šťávu nevyléváme, tu můžeme později použít třeba k ochucení čaje.
Z bílku ušleháme tuhý sníh. Změklé máslo pokrájené na menší kousky, cukr, vanilkový cukr a horkou vodu utřeme do husté pěny. Postupně zašleháme žloutky a připravený sníh z bílků.
Do tohoto základu zlehka po menších částech vmícháme hladkou mouku promísenou s práškem do pečiva a vypracujeme hladké a lehké těsto.
Jednotlivé formy na muffiny pečlivě vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a do dvou třetin naplníme těstem. Navrch každého muffinu položíme kompotovanou meruňku a formu vložíme do trouby, kterou předehřejeme na 180°C. Muffiny pečeme asi 20 minut.
Doba přípravy
40 minut
Kompotované višně - Rýžový koláč s višněmi
Ingredience
Korpus- 250 g hladké mouky
- 80 g cukru
- 100 ml mléka
- 20 g droždí
- 50 g másla
- 1 vejce
- špetka citronové kůry
- špetka soli
- tuk a hrubá mouka na formu
- 175 g rýže
- 150 g cukru krupice
- 1,5 l mléka
- 750 g višňového kompotu
- 100 g mandlových plátků
- 1/2 balíčku vanilkového pudinkového prášku
- špetka soli
- cukr moučka na posypání
Postup
Z droždí, trochy mouky, cukru a mléka umícháme kvásek. Promícháme mouku, cukru, vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo, sůl, vejce a citronovou kůru. Přilijeme zbylé mléko a vypracujeme hladké těsto.
Rýži propláchneme a se 100 g cukru a špetkou soli vsypeme do horkého mléka. Vaříme 45 minut.
Z pudinkového prášku a zbylého mléka s cukrem připravíme pudink a vmícháme ho do vychladlé rýže. Višně necháme na sítku okapat.
Z vykynutého těsta vyválíme kulatý plát a přeneseme ho do vymazané a vysypané formy. Potřeme ho polovinou rýžové náplně a poklademe okapanými višněmi. Navrch rozetřeme zbylou náplň, nasypeme mandlové plátky a koláč vložíme do vyhřáté trouby. Při teplotě 180 °C pečeme zhruba 20 minut.
Doba přípravy
100 minut
Víte si rady se zavařováním ovoce?
Zavařování švestekZavařování rybízu
Hruška a její zavařování
Zavařování borůvek
Zavařování angreštu
Zavařování jahod
Maliny a jejich zavařování
Brusinkový kompot
Diskuze