Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Jahody – zavařování jahod

Jahody posilují metabolismus, pomáhají při léčbě chorob srdce a cév, při chudokrevnosti, dně, močových a žlučových kamenech. Mají protizánětlivý účinek, snižují také horečku a zmírňují nachlazení.

Jahody

Jahody – zavařování jahod

Jahody obsahují z 87 % vodu. Jsou bohatým zdrojem vitamínů A, B, C, E a minerálních látek, zejména bóru , draslíku, fluoru, fosforu, hořčíku, kobaltu, síry a vápníku. Plody jahod posilují metabolismus, pomáhají při léčbě chorob srdce a cév, při chudokrevnosti, dně, močových a žlučových kamenech. Mají protizánětlivý účinek, snižují také horečku a zmírňují nachlazení. V lidovém léčitelství se tradičně využívaly k pročištění zažívacího traktu a zlepšení látkové výměny.

Jahodový kompot

Co budeme potřebovat k přípravě jahodového kompotu?

1 litr vody, 400 – 500 gramů pískového cukru, 2 kilogramy zralých a pevných jahod.

Postup přípravy jahodového kompotu

Vodu s cukrem krátce povaříme. Jahody vkládáme do sklenic, zalijeme je nálevem nebo zasypeme cukrem a zalijeme převařenou vodou. Sklenice uzavřeme a steriluje 20 minut při teplotě 85°C. 

Jahodová marmeláda

Co budeme potřebovat k přípravě jahodové marmelády?

1,25 kilogramů jahod, 600 gramů cukrů, 1 balíček želírovacího přípravku, 2 – 3 gramy kyseliny citrónové.

Jahodová marmeláda - postup přípravy

Jahody omyjeme, odstraníme stopky, vidličkou rozmačkáme a za stálého míchání je rozvaříme. Prolisujeme a jeden kilogram protlaku povaříme. Přidáme čtvrtinu dávky cukru a ještě pět minut vaříme. Želírovací přípravek smícháme se 4 lžícemi cukru, vmícháme do jahod, postupně přisypeme zbytek cukru a dále vaříme 10 minut. Před ukončením varu přidáme kyselinu citrónovou rozpuštěnou ve lžičce vody. Hotovou jahodovou marmeládu nalijeme do sklenic, sklenice utěsníme a dáme do chladnější místnosti.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.7 Počet: 7 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2017 eMagazíny.CZ s.r.o.