Jahody – zavařování jahod
Jahody obsahují z 87 % vodu. Jsou bohatým zdrojem vitamínů A, B, C, E a minerálních látek, zejména bóru , draslíku, fluoru, fosforu, hořčíku, kobaltu, síry a vápníku. Plody jahod posilují metabolismus, pomáhají při léčbě chorob srdce a cév, při chudokrevnosti, dně, močových a žlučových kamenech. Mají protizánětlivý účinek, snižují také horečku a zmírňují nachlazení. V lidovém léčitelství se tradičně využívaly k pročištění zažívacího traktu a zlepšení látkové výměny.
Jahodový kompot
Co budeme potřebovat k přípravě jahodového kompotu?
1 litr vody, 400 – 500 gramů pískového cukru, 2 kilogramy zralých a pevných jahod.
Postup přípravy jahodového kompotu
Vodu s cukrem krátce povaříme. Jahody vkládáme do sklenic, zalijeme je nálevem nebo zasypeme cukrem a zalijeme převařenou vodou. Sklenice uzavřeme a steriluje 20 minut při teplotě 85°C.
Jahodová marmeláda
Co budeme potřebovat k přípravě jahodové marmelády?
1,25 kilogramů jahod, 600 gramů cukrů, 1 balíček želírovacího přípravku, 2 – 3 gramy kyseliny citrónové.
Jahodová marmeláda - postup přípravy
Jahody omyjeme, odstraníme stopky, vidličkou rozmačkáme a za stálého míchání je rozvaříme. Prolisujeme a jeden kilogram protlaku povaříme. Přidáme čtvrtinu dávky cukru a ještě pět minut vaříme. Želírovací přípravek smícháme se 4 lžícemi cukru, vmícháme do jahod, postupně přisypeme zbytek cukru a dále vaříme 10 minut. Před ukončením varu přidáme kyselinu citrónovou rozpuštěnou ve lžičce vody. Hotovou jahodovou marmeládu nalijeme do sklenic, sklenice utěsníme a dáme do chladnější místnosti.
Diskuze