Hruška – zavařování hrušek
Hrušky obsahují pektin, třísloviny, škrob, provitamin A, vitamin C, B, kyselinu listovou, zinek, železo, měď, vápník, draslík, jód. Toto lehce stravitelné ovoce čistí střeva, odstraňuje zácpu a zajišťuje rychlý přísun živin do střev.
Hruškový kompot
Co budeme potřebovat
Hrušky, 250 gramů pískového cukru, 1 litr vody.
Postup přípravy
Hrušky rozpůlíme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na kousky a vložíme do čistých sklenic, přidáme vroucí nálev, sklenice zavíčkujeme a pevně utěsníme. Nakonec sklenice ponecháme ve vodní lázni 20 – 25 minut při teplotě 100°C.
Hrušková povidla
Co budeme potřebovat
2 kilogramy oloupaných, jádřinců zbavených hrušek, 200 gramů krystalového cukru,na špičku nože skořice, 2 utlučené hřebíčky, 1/2 kávové lžičky kyseliny citrónové.
Postup přípravy
Hrušky oloupeme, rozkrájíme na menší kousky a umeleme je na masovém strojku. Směs vaříme v hrnci s cukrem za stálého míchání do zhoustnutí. Nakonec vmícháme kyselinu citrónovou a znovu krátce povaříme. Hustá povidla dáme do sklenic, uzavřeme celofánem, povážeme a vložíme do teplé trouby zaschnout, aby se vytvořil škraloup. Před upotřebením můžeme hrušková povidla ochutit rumem.
Diskuze