Meruňky – zavařování meruněk
Máte rádi meruňky? Nyní je ideální čas, kdy si můžete meruňky koupit a zavařit. Uvidíte jak budete rádi, když v zimě na meruňky dostanete chuť a budete je mít zrovna při ruce.
Meruňky ve vlastní šťávě
Co budeme potřebovat
1 kg meruněk, 200 g pískového cukru, na každou sklenici 1 lžíci vody.
Postup přípravy
Meruňky omyjeme nebo jen otřeme hadříkem, po rýze je rozpůlíme, vyjmeme pecky a meruňky řeznou stranou skládáme do sklenice. Jednotlivé vrstvy ovoce prosypeme cukrem a na povrch přidáme lžíci horké, převařené vody. Sklenice hned uzavřeme, vložíme do sterilizačního hrnce a 15 minut sterilujeme při 85 °C. Po té době vyndáme z vody a necháme vychladit.
Meruňkový džem
Co budeme potřebovat
300 g cukru na 1 kg ovoce, 1 balíček želírovacího přípravku.
Postup přípravy
Přebrané a omyté meruňky zprudka vaříme, až se asi třetina šťávy odpaří. Po částech přidáme cukr a prudce vaříme ještě 5 minut. Horký džem naplníme do nahřátých sklenic a uzavřeme je víčky. Sterilujeme 20 minut při teplotě 85°C.
Zavařování meruněk
Co budeme potřebovat
1 kg meruněk, 200 g pískového cukru.
Postup přípravy
Meruňky rozpůlíme, zbavíme pecek a vložíme do čistých sklenic, přidáme vroucí nálev, sklenice zavíčkujeme a pevně utěsníme. Nakonec sklenice ponecháme ve vodní lázni 20 – 25 minut při teplotě 100°C.
Diskuze