Vitamíny pro psy

Tak jako jsou vitamíny nezbytné pro lidské zdraví, neobejdou se bez nich ani naši čtyřnozí mazlíčci. Jejich požadavky samozřejmě nejsou stejné jako u lidí, ale i u nich se nedostatek vitamínů a minerálních látek může projevit negativně.

Salašnický pes

Složení stravy u psů

Dospělý pes potřebuje denně 4,4 g bílkovin, 1,3 g tuků, 0,4 g kyseliny linolové nebo arachidonové a 15,4 g uhlohydrátů. Štěňata potřebují dvojnásobek uvedené dávky. Pouze masitá strava není pro psy vhodná, protože v ní není ani dostatek vápníku a fosforu, ani dostatek vitamínů A a D.

Bílkoviny

Nejhodnotnější bílkoviny obsahují maso, ryby, vejce /psům dáváme pouze vařená vejce, nikoli syrová/, sójové boby, droždí. Místo mléka, které může způsobit průjem, preferujeme jogurty nebo tvaroh.

Sacharidy

Doporučuje se, aby sacharidy tvořily maximálně 50–60 % z celkové denní dávky potravy.

Tuky

Tvoří nejkoncentrovanější zdroj energie. Jsou nezbytné i kvůli obsahu mastných kyselin. Do suché psí potravy lze občas přimíchat lžičku kukuřičného oleje.

Selen

I když je selen pro člověka důležitým antioxidantem, jeho podávání psům se bez předpisu a kontroly veterináře nedoporučuje.

Vitamin C

Psi jsou, na rozdíl od člověka, schopni samostatně si vyrobit vitamin C. Přesto se jeho přidávání do stravy v případě zánětu kloubů doporučuje.

 

Po poradě s veterinářem je možné vyzkoušet následující recept: 300 mg vitaminu C, 4-5 ks vojtěškových tablet, 100 UI vitaminu E – podává se zamícháno do stravy.

Vhodné zdroje vitamínů a minerálů

Psí strava musí obsahovat vápník a fosfor v poměru 1,2:1. Vhodným zdrojem jsou sýry. Aby došlo ke vstřebání obou prvků, je nutné dostatečné množství vitaminu D. Přesto se nedoporučuje rybí tuk podávat rutinně, protože by mohlo dojít k předávkování vitaminu D.

Rybí maso je lehce stravitelné a obsahuje větší množství fosforu, jódu, vitaminů A a D. Převařené sušené kvasnice, např. ve formě kvasnicové polévky, obsahují dostatek stravitelné bílkoviny a vitaminy skupiny B. Navíc pivní droždí přimíchané do stravy pomůže zlikvidovat blechy – ty totiž pach psa, který jedl droždí, odpuzuje.

Vyvážené potravinové doplňky

Je nutné pečlivě sledovat složení potravinových doplňků, aby byly vyvážené. Velkým množstvím např. rybího tuku nebo kostní moučky můžeme vyvolat stejně velké problémy, jaké jsme chtěli odstranit. Při pestré a rozmanité stravě nejsou vitaminové ani minerální přípravky nezbytné. Výjimkou je krmení březích a kojících fen a nemocných zvířat.

Pečujte o zdraví svého domácího mazlíčka

Pes – psinka u psů
Demodikóza u psů
Přežírání a tloustnutí u psů
První pomoc při popáleninách psů a koček
Lymská borelióza u psů a koček
Retroviry koček – FeLV, FIV, FIP
Virus kočičí leukémie
Nemoci andulek – ptačí svrab
Zvířata se také léčí antibiotiky
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies