Lymská borelióza u psů a koček

Nejen lidé, ale i psi a kočky jsou vystaveni riziku nákazy lymskou boreliózou. Pozdě objevená infekce může způsobit i tak vážné potíže jako je postižení srdce a ledvin. Jedinou ochranou proti borelióze je očkování.
Klíště obecné
Psi a kočky jsou v neustálém styku s travinami a křovím, kde mimo jiné sídlí klíšťata přenášející lymskou boreliózu nebo klíšťovou encefalitidu. Psi a kočky jsou encefalitidou nakaženy jen vyjímečně, častější je výskyt lymské boreliózy.

Původce boreliózy psů a koček

Jak už bylo řečeno, lymská borelióza je onemocnění přenášené klíšťaty (víte, jak se správně vytahují?), a to zejména na jaře a na podzim. Původcem nemoci je mikroorganismus spirocheta - Borrelia Burgdorferi.

Příznaky a projevy lymské boreliózy u psů a koček

Mezi příznaky onemocnění patří kulhání, otoky kloubů, bolestivost svalů, horečka, apatie, nechuť k pohybu. Protože na rozdíl od člověka u zvířat často chybí zčervenání místa, kde bylo klíště přisáto, borelióza se obvykle zjistí nejdříve za 2 měsíce po poštípání klíštěte, kdy již dochází k projevu prvních příznaků. V pokročilém stadiu boreliózy může dojít k postižení srdce nebo ledvin a zvíře se svíjí v křečích.

Léčba lymské boreliózy

Lymská borelióza se léčí antibiotiky. U některých psů a koček může nemoc i po dlouhé době propuknout znovu, pak je třeba léčbu opakovat.

Prevence lymské boreliózy - očkování

Nejen lidé, ale i psi a kočky mohou předcházet onemocnění lymskou boreliózou včasným očkováním. Očkuje se vždy v zimním období. Poprvé lze zvíře očkovat už ve 3. měsíci věku a začíná se 1 dávkou očkovací látky a po měsíci dávkou další. V dalších letech zvíře očkujeme jednou za rok.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.8 Počet: 6 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies