Zvířata se také léčí antibiotiky

Je váš zvířecí mazlíček nemocný a musí užívat antibiotika? Vyvarujte se předčasnému ukončení léčby! Výsledkem může být nejen ještě horší zdravotní stav zvířete, ale i vznik odolného kmene bakterií, na které pak nestačí ani ty nejlepší léky!

Léky, tableta, antibiotika

Poctivá léčba antibiotiky – proč je tak důležitá?

Pokud vám veterinář předepsal, vydal nebo dokonce vašemu zvířeti začal injekčně aplikovat antibiotika, určitě víte termín další kontroly. Jestliže se vám tento termín nehodí a přijdete na další injekci o den nebo dva později, ohrožujete zdraví svého zvířecího mazlíčka. Bakterie, které přežijí podání antibiotik, se dokáží při jejich krátkodobém vysazení nebo dokonce předčasném ukončení léčby nejenom vzpamatovat, ale dokáží si vybudovat obranyschopnost, kterou pak předávají dále, svým potomkům.

Vznik odolných bakterií

Výsledkem takového zanedbání je pak nejen neúspěšná léčba, ale i vznik odolného kmene bakterií, na které pak nestačí ani ta nejlepší antibiotika. Tento systém navíc platí i u lidí. Důsledkem přerušení antibiotické léčby je např. nově nastupující forma tuberkulózy, na kterou dosud neúčinkují žádná antibiotika a její nakažlivost je stokrát vyšší než nakažlivost virem HIV.

Případ z praxe – zánět zvukovodu

Před dvaceti lety byl jediným léčivem na léčbu ušního zánětu Chronicin. Byl laciný, zabíral a v té době stejně nebylo nic jiného. Takže pokud veterinář určil jako diagnózu zánět vnějšího zvukovodu, automaticky napsal nebo vydal toto antibiotikum. Za několik dní svědění a bolest ustoupily, majitel se zaradoval, a zbytek léčiva schoval do skříně.

Za čas zase začal pes třepat hlavou a pomalu si škrabat ucho, takže chovatel vytáhl zbytek antibiotika a chvilku zase kapal do ucha. Psovi se opět ulevilo, takže ani tentokrát léčba nebyla dokončena, a kromě kvasinek se v uchu rozrostly bakterie nové generace. Takže občasných přikapávání přibývalo, sem tam si chovatelé věnovali lahvičku s rezistentními kmeny na kapacím kuželu, který se strká psovi do ucha a bakterie se radostně rozšířily po vsi. Navíc velmi často původní ušní zánět nezpůsobovaly bakterie ale parazité, takže přátelské bakterie vyhynuly po neindikovaném podání antibiotik, kvasinky se radostně pomnožily a zůstaly v uchu na věčné časy.

Skutečný původce zůstal neléčen a důsledkem je, že u mnoha ušních zánětů je dnes potřeba dělat kultivaci a citlivost na antibiotika, což stojí od dvou set do asi tisíce korun, podle toho, co všechno ve výtěru naroste. A to za předpokladu, že skutečně zánět způsobují bakterie, o kterých se dnes bavíme. Podobný stav je u zánětů střev, plic, kůže, očí, zubů, u pooperačních komplikací.

Antibiotika nejsou všelék

Obzvlášť pozoruhodná pověra obíhá mezi holubáři. Asi před pěti lety docházelo k častému úhynu holubů. Tak se v jednom klubu domluvili a nechali udělat ve veterinární laboratoři pitvu a určení původce nemoci včetně antibiogramu. Jako lék s nejlepším účinkem vyšel tehdy Baytrill. Plošně se přeléčily Bytrillem chovy široko daleko a úhyny přestaly. Dnes každý holubář žádá od veterináře, aby mu odlil trochu Baytrillu, že má nemocné holuby a chce je přeléčit. Postupně se tato pověra rozšířila i mezi chovatele jiných ptáků a Baytrill získal mezi ptáčkaři takovou pověst, jakou měl v padesátých letech penicilin. Byl považován za univerzální lék na všechno.

Antibiotika se neustále vyvíjí

Problém je, že většina bakterií má generační cyklus kratší než půl hodiny. Řekněme , že 5 let po 365 dnech je 1825 dní při dvou generacích za hodinu je to 1825 x 48 což je 87 600 generací.

Srovnáme-li tuto dobu s člověkem, a dáme nejkratší generační čas člověka 15 let, docházíme k číslu 1 314 000 let. Ano, jeden milion třista čtrnáct tisíc let. Nejvzdálenější ucelenou historii lidské civilizace jsme schopni sledovat asi 7 000 let nazpět, takže představa, že původce infekčního zánětu pĺic holubů bude po pěti letech reagovat na Baytrill stejně jako tenkrát, je stejně naivní, jako představa, že šimpanz a člověk 21. století budou stejný problém řešit stejně.

Pozor na špatný výběr antibiotik!

Tehdejší původce úhynu holubů je už dávno rezistentní. Je pravda, že Baytrill zabírá na řadu jiných chorob, ale bohužel, díky plošnému dlouhodobému používání s nedůsledným podávání už nezabírá na ty choroby, na které by býval ještě mohl být účinný kdyby nebyl špatně indikován. Špatná indikace antibiotik škodí jak samotnému léku, tak i zvířatům a nakonec i lidem. Ale takový už je osud všech proslavených antibiotik.

A perlička na závěr: na viry antibiotika nepůsobí vůbec.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies