Jak správně vytočit klíště?

V letošním roce se klíšťatům velice dobře daří. S tím souvisí problém, jak se zakousnutého parazita zbavit. Čím dříve, tím lépe. Jenže čím dříve, tím je klíště menší. Rozhodně klíště nevytrhávejte. Malý návod najdete v následujících řádcích.
Klíště obecné

Jak správně vytočit klíště?

Radí MVDr. Zdeněk Cvrček:

V letošním roce se klíšťatům velice dobře daří. S tím souvisí problém, jak se zakousnutého parazita zbavit.

Co s přisátým klíštětem?

Nasátá klíšťata se tahají celkem dobře. Vím, že existuje mnoho článků o tom, jak je zbytečné klíšťata vyšroubovávat proti směru hodinových ručiček. Je jasné, že tento postup vychází z našeho vnímání metrického závitu, které klíště nemá. Přesto musím konstatovat, že tento systém prostě funguje. Klíšťat jsem takhle už vytáhl tisíce a tisíce a už se to nehodlám přeučovat. Totéž doporučuji všem, kteří klíšťata tahají bez problému.

  Vašeho pejska může potrápit i chřipka - parainfluenza

Co se týče ústního ústrojí klíšťete, je vybaveno v podstatě samořezným závitem bez zjevného směru zavrtávání. Klíště se u toho totiž neotáčí, ale ústní ústrojí v podstatě vbodává. Takže je vlastně jedno, na kterou stranu ho budeme vytahovat. Ale jak říkám, dělám to léta na stejnou stranu a nehodlám riskovat utržení hlavičky při změně postupu. Viděl jsem sice klíšťata prostě vytrhávat, ale také jsem už odstraňoval stovky utržených hlaviček.
Zvlášť u menších klíšťat s výhodou využívám speciálních kleštiček, kterých existuje několik různých druhů, ale zvykl jsem si na jeden. Kleštičky se dají pořídit už od třiceti korun. S úspěchem se dá použít také versatilka zvaná krajón, systémem uchopit a vytočit. Velmi malá klíšťata se dají také vyviklat. Položíte prst na klíště a buď s ním kroužíte, nebo jen přejíždíte sem a tam.

Klíště před vyšroubováním neduste!

V žádném případě není vhodné klíště předtím než ho budete chtít vyviklat - dusit olejem - klíště pak vyvrhne obsah slinných žláz do rány najednou, takže případná infekce je pak silnější. Vždycky je potřeba místo kousnutí vydezinfikovat a je vhodné si vydezinfikovat i ruce. Nebo rovnou použít gumové rukavice.

Pomůže před klíštětem očkování?

Borrelióza je totiž přenosná i trusem klíštěte, takže se můžete nakazit i pouhým dotykem, když klíště vyndáváte. A navíc - zvířata lze očkovat proti lymské borrelióze, lidi proti klíšťové encefalitidě. Jenže bohužel - pro lidi není vakcína proti borrelióze a pro zvířata není ta proti encefalitidě. Ale pokud mohu doporučit - očkujte, co se dá. Prevence je vždycky levnější než léčba. V případě borreliózy je vakcinace dokonce levnější než laboratorní vyšetření. A pak se teprve začíná léčit, a to pak tisíce jen létají. Nevěřte, že klíště chytnete jen v lese, klíšťata žijí hlavně v trávě - a to i v posekané zahradní trávě. Tak hodně štěstí v klíštěcí loterii!

Další rady MVDr. Zdeňka Cvrčka

Ptačí chřipka nehrozí, mláďata se jen učí létat
Co jsou to lyssetky?
Cestování se psy / Europas

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies