Nemoci andulek – ptačí svrab

Ptačí svrab je onemocnění, známé také jako vápenka, které se u andulek projevuje převážně na zobáku, obočí, hlavě a nohách. Ptačí svrab vyvolává parazitický roztoč Knemidocoptes pilae.

Andulka

Nemoci andulek – ptačí svrab (vápenka)

Ptačí svrab vyvolává parazitický roztoč Knemidocoptes pilae. Ptačí svrab je onemocnění, známé také jako vápenka, které se u andulek projevuje převážně na zobáku, obočí, hlavě a nohách.

Ptačí svrab u andulek a jeho příznaky

Rohovina zobáku andulky je jakoby proděravělá četnými dírkami, kůže v okolí zobáku a očí se zduřuje a je rovněž jakoby proděravělá. Podobné změny jsou viditelné i na prstech, kde dochází k silnému bujení rohovitých šupinek, často až do větších rozměrů. Někdy bývá místy postižena i některá opeřená část těla (například okolí kloaky).V pokročilejších případech ptáci chátrají, často je možné pozorovat obtížné dýchání.  Pro zajímavost si přečtěte článek - Proč ptáci zpívají?

Léčba andulek

Prvním způsobem léčby andulek napadených ptačím svrabem, je potírání postižených míst olejem, který způsobuje udušení roztočů. Často používané jsou přípravky Ivermektin nebo Selamektin.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.8 Počet: 8 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies