Ptáci - proč zpívají?

Samečkové zpívají, aby na sebe upoutali pozornost samiček. Dalším smyslem zpěvu je varování ostatních ptáků před vstupem do určitého teritoria a také vzájemné sdělování si důležitých informací. Proč ptáci zpívají naleznete zde.
Ptáci

Proč ptáci zpívají

Samečkové zpívají, aby na sebe upoutali pozornost samiček. Dalším smyslem zpěvu je varování ostatních ptáků před vstupem do určitého teritoria a také vzájemné sdělování si důležitých informací.

Jak ptáci vydávají zvuky

Lidé a ostatní savci vydávají zvuky pomocí hlasivek, vazivového orgánu umístěného v hrtanu. Hlasový orgán ptáků leží hlouběji, v místě, kde se průdušnice větví na průdušky. U zpěvných ptáků tomuto místu říkáme syrinx. Na zvuk ptačího hlasu má také vliv stavba a velikost těla určitého druhu ptáků. Hlas jeřábů se například rozléhá až na vzdálenost dvou kilometrů.

Různorodost ptačího zpěvu

Ptáci i lidé mohou vnímat zvuky v podobném rozsahu frekvencí. Ptáci ovšem dovedou rozlišovat tóny, které následují velice rychle po sobě. To, co my lidé vnímáme při poslouchání ptačího zpěvu jako jediný zvuk, může být ve skutečnosti až deset tónů, které následují rychle jeden za druhým. Ptáci je dovedou navzájem rozlišit. Zdá se, že ptačí zpěv v sobě nese daleko víc informací, než lidské ucho dokáže zachytit. Má-li vás domací opeřený mazlíček zdravotní potíže, poradíme vám zde.

Zvukové dorozumívání

Hlasové projevy jsou nejdůležitější formou komunikace pro mnoho druhů ptáků. Velice důležitou roli hraje hlas v lesích, kde není možné udržovat optický kontakt. Zpěv je velice zvláštním druhovým znakem, podle něhož je možné rozlišit i takzvané podvojné druhy.

„Vyzpívání” lásky

Pouze během období námluv můžeme slyšet vlastní ptačí zpěv. Tento zpěv vymezuje hranice teritoria a má zaujmout samičku. Při námluvách zpívá pouze sameček. Samička zpívá, pokud se podílí na obhajování teritoria. Zpěv někdy nevypovídá jen o pohlaví zpívajícího ptáka, ale i o tom, jestli již uzavřel pár nebo ne.

Být slyšen, ale nikoliv viděn

Samci mnoha druhů pěvců, například kosů nebo strnadů, při zpěvu sedávají na vyvýšených místech, například na vrcholcích stromů, na pouličních lampách nebo na televizních anténách. Odtud jsou daleko slyšitelní, ale i viditelní. Jiní ptáci, například skřivan polní, zpívají za letu. Jiné druhy, například slavíci, se při zpěvu ukrývají v hustém křoví a někdy zpívají i v noci.
Naštěstí naši zlatí slavíci (z řad zpěváků) se v křoví moc neukrývají a někteří, třeba Karel Gott, zpívají krásně už hezkou řádku let.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies