Demodikóza u psů

Demodikóza je parazitární kožní onemocnění, které se vyskytuje u psů, koček, ale i dalších zvířat. Příčinou trudníkovitosti neboli demodikózy u psů je Demodex canis (trudník psí).

Štěňátko

Demodikóza u psů - jak se projevuje?

Příčinou trudníkovitosti neboli demodikózy u psů je Demodex canis (trudník psí). Parazit má doutníkovitý tvar, je dlouhý přibližně 0,2 –0,4mm a žije ve chlupových váčcích (folikulech). Při onemocnění způsobuje zánět (folikulitidu), jehož důsledkem je vypadávání chlupů v postižené oblasti. Parazit se množí přímo na hostiteli. Trudník psí má několik vývojových stadií (vajíčko, larva nymfa a dospělec). Celý cyklus se odehrává v chlupovém folikulu.

Zabraňte šíření demodikózy

K přenosu parazita dochází pouze v prvních několika málo dnech po porodu, a to přímým přenosem z kůže matky na kůži štěněte. Vzhledem k tomu, že jediný možný přenos je přímo z matky na štěně, není vhodné matky, neboli nosičky tohoto onemocnění, zařazovat zpátky do chovu, neboť kromě parazitů přenášejí také genetickou predispozici ke vzniku tohoto onemocnění.

Klinické příznaky demodikózy

  • Juvenilní forma (vyskytuje se u mladých zvířat zhruba do 2 let života, juvenilní forma je velmi běžná a u valné většiny případů dojde k samovyléčení.) a forma adultní (vyskytuje se u starších zvířat)
  • Forma lokalizovaná nebo generalizovaná (Tuto formu je nutno vždy léčit a současně provést vyšetření, která by odhalila další možné onemocnění. Obvykle svědčí o prodělaném stresu u zvířete nebo o současně probíhajícím jiném onemocnění, případně nádorovém bujení).
  • Forma skvamózní (suchá) a pustulózní (dochází k sekundární invazi bakteriemi a zhnisání chlupových váčků, tuto formu je nutno vždy léčit). U pustulózní formy (lokalizované i generalizované) je vhodné podstoupit se zvířetem terapii jak antibakteriální (koupele, antibiotika), tak antiparazitární.

Jak se léčí demodikóza?

Léčba onemocnění je závislá na formě demodikózy. Pokud je zvolena vhodná léčba, dojde až u 99% případů k vyléčení. Parazit je však velmi odolný a i přes nejagresivnější léčbu pacient zůstává celoživotním nosičem parazita a pokud se jedná o fenu, přenáší jej dále na své potomky.

Způsoby léčby demodikózy

 

Existuje několik typů antiparazitik účinkujících na demodikózu. Jako lék se často používá Amitraz (Tactic, Ectodex nebo Mitaban). U tohoto přípravku je i přes jeho toxicitu vysoká bezpečnost a účinnost. K vyléčení dochází u více než 90% pacientů. Také se při léčbě demodikózy používají avermectiny, a to ve velmi vysokých dávkách a dlouhodobě. Použití těchto přípravků má výraznější rizika, která mohou i ohrozit život vašeho zvířecího mazlíčka, zejména u některých plemen. Ale účinnost těchto látek je více než 99%.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies