Psi a antibiotika

I zvířata trpí nemocemi, které vyžadují léčbu antibiotiky. Při jejich podávání je na místĕ opatrnost – opravdu jsou pro naše psí domácí mazlíčky to nejlepší? Důležité informace se dozvíte právě dnes.
Pes, kravata

Výběr vhodného antibiotika pro psa

Očkování funguje proti virózám, kdežto antibiotika pouze proti bakteriálním nákazám. Pro první léčbu se volí antibiotika první volby v doporučených dávkách a není vždy nutná bakteriologická kultivace. V případě, že je odpověď na léčbu antibiotiky i po 3 týdnech léčby nedostatečná, je třeba se tímto problémem zabývat hlouběji a volbu antibiotika podložit bakteriologickou kultivací.

 

Někteří jedinci nedostatečně zabírají na léčbu trpí poruchou metabolismu a nerovnoměrnou distribucí léků v těle, to znamená, že u takového pacienta nedosáhla hladina léku v krvi minimální účinné koncentrace. V tomto případě je nutno podávat vyšší dávky.

 

Časté změny antibiotik, dávek, střídání léčebných postupů v krátkých časových intervalech léčení neurychlí. Toto platí zejména u bulmastifů, bulteriérů, buldoků, amerických buldoků a německých ovčáků.

Nepříznivý vliv antibiotik

Antibiotikum neblaze působí na střevní flóru: likviduje bakterie, které jsou stálými obyvateli zažívacího ústrojí. Mnohé střevní bakterie vytvářejí vitamín K a vitamíny skupiny B. Když širokospektré antibiotikum část střevních bakterií zlikviduje, pes trpí nedostatkem těchto vitamínů a instinktivně požírá své i cizí výkaly: spolu s nimi totiž ze střeva odchází i nepatrné množství „káčka“.

 

Proto jak člověk, tak zvíře musí při léčbě antibiotikem doplňovat vitamíny řady B prostředkem B-Komplex a vitamín K pojídáním přírodních bílých jogurtů obsahujicich probiotické kultury.

Přírodní antibiotikum

Při angínách, nachlazení a kožních problémech rozetřeme stroužek česneku – celý stroužek syrového česneku zvíře nestráví. Česnek funguje jako přírodní antibiotikum – likviduje infekce (chřipka, angína, infekční zánět močových cest apod.). Střevní parazity sice nevypudí, ale znepříjemní jim život. Střevo zbavené parazitů však česnek vydezinfikuje a ozdraví.

S antibiotiky opatrně

Neuvážené nadměrné používání antibiotik (suplementace krmných směsí) má negativní dopad na přirozenou mikroflóru organismů vedoucí k postupnému vytváření rezistentních kmenů bakterií a přenosu faktoru rezistence na bakteriální mikroflóru zvířat i lidí.

Pečujte o zdraví svého domácího mazlíčka

Pes – psinka u psů
Demodikóza u psů
Přežírání a tloustnutí u psů
První pomoc při popáleninách psů a koček
Lymská borelióza u psů a koček
Retroviry koček – FeLV, FIV, FIP
Virus kočičí leukémie
Nemoci andulek – ptačí svrab
 Zvířata se také léčí antibiotiky

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies