Z historie fondue
Fondue je způsob přípravy pokrmu pocházející ze Španělska, zde vzniklo v 18. století. Původ pokrmu si nárokují kromě Švýcarů také Francouzi. Slovo fondue (čteme správně fondy) znamená tavit nebo lépe řečeno, v klasické francouzské kuchyni je toto slovo vyhrazeno pro tavený pokrm, převážně se sýrem. Původně se jednalo o ohřívanou mísu se směsí sýrů (nejméně dvou druhů) a vína s pečivem. Ve vínovo-sýrové směsi se pečivo namáčelo, aby změklo.
Vaříme na japonském tepanu
Používáme čerstvé bylinky v kuchyni
Grilujeme na lávovém kameni
Zdravé a snadné vaření v parní troubě
Volit můžeme mezi sýrovým, čokoládovým nebo masovým fondue
Dnes existuje fondue v různých podobách. Kromě sýrové omáčky (nejčastěji se do omáčky používá ementál, čedar, parmazán, gouda, gruyere, sbrinz, walliser, vacherin, cedar, gouda, comte, lancashire, donbo, fontina) můžeme použít omáčku sladkou (například z rozpuštěné čokolády), kyselou či z masového vývaru. V omáčkách můžeme namáčet nejen chleb nebo pečivo, ale také maso, ryby, mořské plody, ovoce (kiwi, banán, jahoda, jablko, meruňky, švestky) či zeleninu (okurky nakladačky, cibulky, čalamádu, naložený česnek). Přílohy se vždy podávají v malých miskách.
Z čeho se skládá sada fondue?
Sada na přípravu fondue se skládá z nádoby na fondue (nese název caquelon) - měla by být vyrobena z kameniny, keramiky, litiny nebo nerezu. Nezbytnou součástí sady je také ploténka, lihový nebo elektrický vařič a sada vidliček, kterými si společnost opéká či vytahuje připravované jídlo. Cena za celou sadu se pohybuje v rozmezí od 200 do 2.000 korun.
Vyzkoušejte titanové nádobí
Indukční vaření Vám ušetří čas i peníze
Vaříme v elektrickém tlakovém hrnci
Správné skladování pečiva
Tipy na přípravu fondue
Sýrové fondue
Námi zvolený sýr a nebo směs sýrů rozpustíme v hrnci. Do sýrové hmoty můžeme přidat trochu smetany, česneku, pikantního koření nebo česneku. Pokud má sýr jemnou chuť, můžeme ho dochutit kayenským pepřem nebo trochou papriky a bílým vínem. Na jehlice napichujeme kousky pečiva nebo masa a máčíme je v hrnci s připravenou omáčkou. Sýrové fondue je třeba stále míchat.
Čokoládové fondue
V hrnci rozpustíme čokoládu. Je-li příliš hustá, zředíme ji trochou mléka. Na jehlice pak napichujeme kousky ovoce (kiwi, banán, jahody, jablka, meruňky, apod.) a máčíme je v čokoládě.
Diskuze