Indukční vaření - jak to funguje?
Pod indukční deskou (která je vzhledem velmi podobná sklokeramické varné desce) je umístěna měděná cívka, která při kontaktu s kovem vytváří elektromagnetické pole a začne se zahřívat. Nepřetržitě zahřívá dno nádoby dle stupně nastaveného výkonu, který si před začátkem vaření nastavíte na dotykovém displeji. Výhodou tohoto způsobu vaření je zejména šetrnost k životnímu prostředí. Indukční deska je schopna využít až 90% vynaložené energie, klasický plynový sporák je schopen využít pouhých 50% vynaložené energie. Navíc je vaření pomocí indukce rychlejší a samozřejmě také levnější.
Výhody indukčního vaření
- Indukční varná deska je schopna využít 90 % vynaložené energie (plynový sporák pouhých 50%).
- Při indukčním vaření je možné regulovat teplotu s přesností na 1 °C. Navíc reaguje velmi rychle na změnu teploty.
- Po skončení vaření se indukční deska velmi rychle zchladí.
- Indukční varné desky jsou vybaveny dotykovým ovládáním, časovým spínačem, dětskou pojistkou a dalšími bezpečnostními prvky.
- Signalizace zbytkového tepla svítí, pokud je indukční deska stále nahřátá na více než 60 °C.
- Indukční varné desky nepotřebují žádnou zvláštní údržbu. Snadno se čistí.
- Indukční vaření je rychlejší, levnější a také šetrnější k životnímu prostředí.
Nevýhody indukčního vaření
- Nutnost používat speciální nádobí k tomu určené (s obsahem železa na dně), tzv. feromagnetické nádobí.
- Vyšší pořizovací cena, která se pohybuje od 12 000 Kč výše.
Vybíráme indukční varnou desku
Velikost indukční varné desky je závislá na počtu osob žijících v domácnosti. Nabídka na trhu je velmi obsáhlá - vybrat si můžete dvou, tří a nebo čtyřplotýnkových varných desek. Okraje desku mohou být rovné, zkosené a nebo kulaté. K dostání jsou také hybridní podoby desek, které v sobě zahrnují jak indukci, tak sklokeramickou desku.
Diskuze