Nesprávné skladování pečiva
Pečivo, které jsme si právě přinesli z obchodu, bychom neměli skladovat na lince a také na lednici. I když je tento způsob skladování pečiva pro mnohé z nás obvyklý, existuje hned několik důvodů, proč jej není vhodné na těchto místech uskladňovat. Na kuchyňské lince vypadá pečivo neesteticky a zmenšuje pracovní plochu. Pokud pečivo umístíme na lednici, pečivo se rychleji kazí, zejména tvrdne a plesniví. Vrchní stěna lednice se zahřívá na poměrně vysokou teplotu, následně dochází ke kondenzaci vlhkosti v sáčku, ve kterém je pečivo uskladněno.
Správné skladování pečiva
Pečivo je vhodné skladovat v uzavřené skříni (nejlépe dřevěné, v prosklené skříni nevypadá vyhlídka na pečivo zrovna esteticky) a nebo ve speciální hlubší zásuvce, která bývá běžnou součástí novějších kuchyňských linek. Tato zásuvka má speciální těsnění, které v zavřeném stavu nepropouští k pečivu téměř žádný vzduch, chrání jej tak před oschnutím. Navíc máte pečivo vždy při ruce.
Další možností je uskladnění pečiva v chlebníku. Chlebník sice není žádnou novinkou, spousta z nás si ovšem neuvědomuje jeho přednosti. Pečivo je chráněné před vlhkem i vzduchem, navíc je snadno dostupné. Vybrat si můžeme z široké nabídky chlebníků - ať už dřevěných, kovových, volně stojících a nebo také závěsných. Před jeho nákupem zvažte, kolik pečiva běžně skladujete a kam v kuchyni hodláte chlebník umístit. Při jeho koupi se rozhodně nevyplatí šetřit. U méně kvalitních chlebníků se často během krátké doby odlamují otevírací dvířka.
Aby pečivo vydrželo déle čerstvé
Zapomeňte na skladování pečiva v mikrotenových sáčcích. Vhodnějším způsobem je zabalit jej do čisté bavlněné utěrky. Bavlněná úterka absorbuje přebytečnou vlhkost a zároveň udržuje chléb a rohlíky déle čerstvé.
Pokud si kupujete pečivo na několik dní dopředu, je vhodné část nechat zmrazit. Pečivo stačí před konzumací vytáhnout z mrazáku půl hodiny předem. Navíc bude déle měkké.
Diskuze