Titanové nádobí je velmi oblíbené
Titanové nádobí zažívá v současné době velký boom. Vybrat si můžeme z mnoha značek, které jsou cenově dostupné pro každého. Cena za titanové nádobí se pohybuje v rozmezí od několika stokorun až po několik tisíc korun. Uvažujete také o tom, že si domů pořídíte tento typ nádobí? Pokud ano, přečtěte si následující článek.
Titanové nádobí není vyrobeno pouze z titanu
I když se tomuto speciálnímu nádobí říká titanové, není tomu tak. Jedná se o lité nebo kované silnostěnné nádobí z hliníkové slitiny s nepřilnavým povrchem (s obsahem titanu a také keramiky). Nádobí může být vyráběno buď ručně nebo strojově. Nepřilnavý povrch bývá nastříkán, nalisován a nebo nastřelen (jednotlivé způsoby mají vliv na kvalitu povrchu nádobí).
Kupujeme titanové nádobí - jak na to?
- Dáváme přednost kvalitním výrobkům se zárukou - zde se opravdu nevyplatí šetřit. Nádobí kupujeme pouze u kvalitního výrobce, výhodným akčním nabídkám se raději vyhneme. Hro zde riziko, že se nádobí během chvíle opotřebuje.
- Nejkvalitnější je strojně vyráběné titanové nádobí, které je odléváno z hliníkové slitiny, na povrchu je nastřelená titanová vrstva tvrzená keramikou.
- Dno by mělo být silné, tenké dno se časem deformuje a nedoléhá celou plochou.
- Vybíráme titanové nádobí se silnými stěnami, které velmi dobře rozvádí a akumuluje teplo.
- U titanového nádobí dbáme také na to, aby byl úchyt vyroben z materiálu, který je odolný vůči vysokým teplotám (takové nádobí můžeme použít i na pečení v troubě). Úchyty by měly být odnímatelné.
Kvalitní titanové nádobí lze použít do trouby i na indukční varnou desku
Kvalitní titanové nádobí lze používat k přípravě pokrmů na indukční varné desce, plynovém sporáku i v troubě. Nádobí je navíc opatřeno ochranou vrstvou proti opotřebení, nemusíme se tedy bát použití kovového kuchyňského náčiní. Nepřilnavý povrch zajišťuje snadnou přípravu zdravých pokrmů, navíc s minimálním množstvím tuku. Nepřilnavý povrch se také mnohem lépe udržuje a snadno čistí.
Diskuze