Z historie tepanů
Tepany pocházejí z Japonska, kde se dodnes velmi hojně používají nejen v sushi restauracích, ale také v běžných domácnostech. Z Japonska se tento trend zdravé přípravy jídel rozšířil do celého světa. Příprava sushi ovšem není jejich jediné využití. Na tepanu se dá vařit, dusit, smažit, ale také flambovat. Můžeme na nich připravit maso, ryby, korýše i zeleninu.
Příprava pokrmů na tepanu - výhody
Nespornou výhodou tohoto způsobu vaření je, že k přípravě žádného pokrmu není potřeba tuk. Přípravu zvládne opravdu každý. Potraviny se pokládají přímo na horkou plochu a postupně se obracejí, výrazně se tak zkrátí doba jejich přípravy. Navíc jsou pokrmy chutnější a zachovají si přirozenou vůni.
Jak japonský tepan vypadá?
Tepany jsou ocelové pláty, kde se nejvyšší teplota udržuje uprostřed. Ke krajům se teplota postupně snižuje. Zdrojem tepla je u nich ve většině případů elektrická energie. Profesionálové používají rozměrné železné pláty, v domácnosti postačí ovšem velikost výrazně menší. Nejčastější jsou tepany obdélníkového tvaru. K dostání jsou také modely kruhové nebo šestiúhelníkové.
Pláty jsou vyrobeny z nerezové oceli, opatřeny nepřilnavým povrchem. Žlábek podél celé varné plochy zabraňuje vytékání tekutin na pracovní plochu. Některé tepany se během přípravy pokrmu v prostřední části prohnou a pojmou veškeré uvolňující se tekutiny - není tak potřeba, aby byly opatřeny postranním žlábkem zabraňujícím vytékání tekutin.Tepany jsou samozřejmě vybaveny regulátorem teploty a také světelnými kontrolkami.
Některé modely jsou rozděleny na dvě části (část určená na vaření a druhá část určená na udržení vhodné teploty pokrmu). K dostání jsou samostatné tepany a nebo tepany zabudované do kuchyňské desky.
Jejich cena se pohybuje od 10 000 korun výše. Cena je závislá na velikosti, výrobci a také funkcích.
Diskuze