Vhodná zemina pro pokojové rostliny

Pěstitelé dobře vědí, že pokojové rostliny se nespokojí s jakoukoli půdou, ale vyžadují zeminu odpovídající jejich nárokům a požadavkům. Mezi jakými typy zemin bychom měli volit a jak namíchat ideální směs, aby rostlina co nejlépe prospívala?

Okno, rostlina, konev

Funkce zeminy

Pro pokojové rostliny se hodí různé typy zemin a jejich směsí. Půda ze zahrady je pro pokojové rostliny nevhodná (obsahuje půdní živočichy, zárodky chorob a semena různých plevelů). Zemina v květináči slouží rostlině jako stanoviště pro upevnění kořenů, které ji současně zásobují vodou a potřebnými živinami a rovněž zabezpečuje půdní vzduch nezbytný pro dýchání kořenů. Na dno květináče vložíme vrstvu písku, mechu a kůry stromu. Pro drenáž použijeme střípky či keramzit.

Pokojové rostliny versus koupená zemina

Většinou zeminu nebo substráty k pěstování pokojových květin kupujeme v květinářství nebo zahradnictví. Hotové substráty se prodávají v igelitových pytlích, proto je nutné je před vlastním přesazováním nechat vyvětrat a provzdušnit.

Typy zemin - základní zahradnické zeminy

Drnovka (pH 5 až 6)

Připravuje se zjara z rozřezaných kusů drnů silných 6-7 cm, které se ukládají travním porostem na hromadu do výšky 1 až 1,5 m. Koncem léta se hromada přehází, drny se rozdělí na malé kousky a nechají se ještě uležet. Když necháme nařezané drny příliš dlouho nepřeházené v hromadách, pak kvalita drnovky silně klesá a ztrácí svou výživnou hodnotu.

 

K použití je drnovka připravena po roce. Je vhodné drny prokládat hovězím hnojem nebo polévat močůvkou, aby se půda obohatila o živiny. Může se mísit z druhými zeminami i pískem. Drnovku ještě vylepšíme hlínou, přidáním písku a listové zeminy.

Listovka (pH 5 až 6)

Připravuje se z opadaného listí jabloní, hrušní, javorů, topolů; méně vhodné je listí z dubů, kaštanů a dalších stromů, jejichž listí obsahuje hodně tříslovin. Listí uložené na podzim na hromady necháme odpočívat dva roky, ale během této doby ho několikrát přeházíme. Výsledkem je lehká, kyprá zemina.

Lesní hrabanka (pH 4 až 5)

Jedná se o obdobu listovky, vzniklou rozkladem listí a jehličí. Nejkvalitnější je bukovka, vzniklá pouze z bukového listí.

Pařeništní zemina (pH okolo 8)

Získává se z hnoje použitého k vyhřívání pařenišť. Nechává se zrát 2-3 roky. Je velmi výživná, ale obsahuje hodně semen plevelů.

Vřesovka

Pochází z vřesovišť, v našich podmínkách je téměř nedosažitelná, proto se místo ní používá rašelina.

Rašelina (pH 3,5 až 5,5)

Vyznačuje se lehkostí a kyprostí. Přidává se k ostatním zeminám pro zkypření a pro vysoký obsah organických a minerálních látek. Těží se na rašeliništích, kde se ukládá nakrájená na 1,5 - 2 roky na hromady, aby vyzrála.

Hnojovatka

Vzniká zkompostováním hovězího, popř. králičího hnoje s podestýlkou s přídavkem rašeliny. Do zeminy se může přidat:

Písek

Přidává se téměř do všech směsí. K provzdušnění a nakypření zeminy je nejvhodnější říční písek, kopané písky obsahují příliš mnoho hlinitých částic.

Kůra (pH 4 až 4,5)

Kůra jehličnatých stromů se používá ke zkypření půdy ve směsích a jako základ pro sázení některých rostlin.

Mech (pH okolo 4)

Přidává se do zeminy pro zkypření, lehkost a zadržování vláhy. Je jednou ze základních složek směsí zemin.

Respektujte potřeby rostliny

Při přípravě směsí zeminy je rozhodující znát reakci dané rostliny. Když vyžaduje kyselou zeminu, hlavní součástí směsi bude rašelina. Drnová a listová zemina má většinou neutrální reakci.

 

Kyselost půdy můžeme zjistit lakmusovým papírkem. Nezapomínejte, že zemina v květináči se velmi rychle vyčerpává - už za několik měsíců neobsahuje téměř žádné výživné látky. Proto je nezbytné pravidelné přihnojování. To je vhodnější než každoroční přesazování, které pro rostlinu znamená šok.

Rostliny a jejich pěstování - další užitečné rady

Bambus, mini bambusy - charakteristika a základní rady pro pěstování

Kaktusy a jejich oblíbené druhy

Epifitní pokojové rostliny a jejich pěstování

Pozor na jedovaté pokojové rostliny!

Jak pěstovat Aloe Vera?

Oblíbené druhy masožravých rostlin

Pěstování pokojových rostlin v hydroponii

Rostliny vhodné do kanceláří

Papája, charakteristika a základní rady pro pěstování

Banánovník (Musa), charakteristika a základní rady pro pěstování

Oblíbené pokojové rostliny

Pokojové rostliny a jejich rozmnožování

Pokojové rostliny potřebují tvarování a zastřihávání

Květináče pro pokojové rostliny - jak lahodit oku

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies