Květináče a pokojové rostliny - jak lahodit i oku

Vhodně zvolené květináče mohou pokojové rostliny esteticky dotvářet a dodávat kouzlo celému interiéru, ale správná volba květináče závisí třeba i na druhu pokojové rostliny.

Barevný květináč

Jak je to s kořeny v květináčích

Volbu květináče necháváme také na tom, o jaký druh kořenů se u pokojových rostlin jedná. Rozlišujeme kořeny, které jdou do hloubky a mají i silné postranní kořeny a mělké kořeny s jemnými rozvětvujícími vlasovými kořínky. Pěstitelům by nemělo být lhostejné, do jakých nádob rostlinu umisťují.

Květináče jako hliněné nádoby

Z hliněných nádob rozlišujeme dvojí základní druhy (tvary) květináčů, a to „běžný” tvar květináče a užší, který je vyšší. V obchodech naleznete květináče nejrůznějších průměrů, které se pohybují zhruba od 5 do 35 cm. Květináče kromě toho mohou mít tvary kulaté, hranaté, oválné apod.

Hliněný květináč, nebo z umělé hmoty?

Zda se rozhodnete pro hliněný květináč, nebo květináč z umělé hmoty, záleží více méně na vašem vkusu, estetických požadavcích a finančních možnostech. Jednotlivé druhy květináčů budete muset zohlednit zejména při zalévání rostlin. Květináče z umělé hmoty nepohlcují vlhkost, proto rostliny v těchto nádobách zaléváme méně. Hliněný květináč absorbuje svými póry vlhkost, a proto se uplatní tehdy, když bude umístěn ve vlhkém pěstebním substrátu.

Co nesmí květináči chybět

Každý květináč musí mít odtokový otvor, který umožní to, aby přebytečná voda mohla vytéci. U větších květináčů je vhodné, když je odtokových otvorů více.

Okrasný obal na květináč

Pod květináče díky odtokovému otvoru musíme umístit ještě misku nebo obal. Pro většinu druhů rostlin však není dobré, když přebytečná voda v misce stojí, protože se tak mohou vytvořit podmínky způsobující hnití. Tomu můžete zabránit tak, že do spodní části misky nebo okrasného obalu vložíte drenáž v podobě kamínků (oblázků). Krásně řešený obal může vyřešit „šedivý” květináč a může tak být sám sebou dekorací pro celý interiér. Koneckonců také květináč si můžete vyzdobit vlastními silami – co takhle jej polepit mušličkami z dovolené v Bulharsku, kamínky, mozaikou ze skleněných kousků apod.? Nezapomeňte, že by však měly mezi sebou a v interiéru vzájemně ladit.
 

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies