Oblíbené pokojové rostliny

Jaké jsou nejoblíbenější pokojové rostliny ozdobné listem či květem? Připravili jsme pro vás seznam pokojových rostlin, které jsou mezi pěstiteli nejoblíbenější. Více se dočtete zde.

Africká fialka

Fíkusy - nejoblíbenější pokojové rostliny

Fíkusy jsou nejpěstovanější pokojové rostliny po celém světě. Fíkusy se používají pro výzdobu interiérů nejčastěji, protože nejsou moc náročné na pěstování, snadno se množí a také mají velké zastoupení tvarů a barev listů. Rod Ficus zahrnuje okolo 1000 druhů od rostlin stromovitého (Ficus elastica, Ficus benjamina, Ficus lyrata, F. benghalensis), převislého (Ficus pumila, Ficus radicans) až keřovitého typu (Ficus diversifolia). Jednou z nejznámějších pokojových rostlin je Ficus elastica, který do Evropy přicestoval z Indie.

Dracaena - oblíbená pokojová rostlina do kanceláří

Dracény jsou oblíbené běžně dostupné pokojové rostliny v mnoha druzích a barevných variacích. Dracény vytvářejí dřevitý kmínek tak, že odumírají listy ze spodní části. Dračincům vyhovuje takřka jakékoliv umístění, rostlina by ale neměla být na přímém slunci. Ideální je pro dracénu místo v polostínu. Rostlině vyhovuje normální pokojová teplota kolem 20°C.

Sansiviera – tchýnin jazyk

Sanseviera pochází ze západní Afriky. Je to nenáročná rostlina, která, pokud není přemokřená, přežije takřka v jakýchkoliv podmínkách. Sanseviera je světlomilná rostlina, která upřednostňuje ostré rozptýlené světlo ale snáší i lehký polostín. Pokládá se téměř za nezničitelnou rostlinu, proto se sansivieře lidově říká „tchýnin jazyk”.

Africká fialka - oblíbená pokojová rostlina okrasná květem

Africká fialka je u nás velice oblíbená pro svou skromnou krásu a nenáročnost. Fialka vyžaduje jasné světlo, především v létě musíme africkou fialku chránit před přímým slunečním zářením.

Epipremnum – šplhavník a nebo také "blázen"

Šplhavník pochází z tropických lesů Šalamounových ostrovů u Austrálie. Jak už jeho název i přezdívky této rostliny napovídají, je to popínavá a velmi rychle rostoucí liána, která se opory pevně přidržuje vzdušnými kořeny. Je to nenáročná rostlina, která, pokud není přemokřená, přežije takřka v jakýchkoliv podmínkách, potřebuje však velmi světlé stanoviště.

Guzmania minor

Guzmania minor pochází ze střední a Jižní Ameriky, má ráda lehkou a propustnou zeminu z části složenou z rašeliny. Jde o krásnou rostlinu s červenými květy, která je však velmi náchylná na průvan.

Peperomia - známá a velmi oblíbená

Pepřinec (Peperomia) je známou a oblíbenou pokojovou rostlinou, kterou pěstujeme často v našich domácnostech. Pěstování pepřince je velmi snadné a můžeme si vybrat z velké nabídky tvarů a barev listů, které rostliny rodu peperomia zahrnují. Pepřinec snáší dobře stín, polostín i světlé stanoviště.

Scindapsus - šplhavník

Šplhavník pochází z tropických lesů Šalamounových ostrovů u Austrálie. Scindapsus je popínavá a velmi rychle rostoucí liána, která se opory pevně přidržuje vzdušnými kořeny. Šplhavníku vyhovuje takřka jakékoliv umístění, avšak rostlina by neměla být pěstována na přímém slunci.

Další články o pokojových rostlinách

Pokojové rostliny a jejich rozmnožování

Pokojové rostliny potřebují tvarování a zastřihávání

Květináče pro pokojové rostliny - jak lahodit oku

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies