Pokojové rostliny a jejich rozmnožování

V období září až října jsou ideální podmínky pro rozmnožování pokojových rostlin. Způsobů, jak rostliny množit, je mnoho. Velké množství pokojových rostlin se množí řízkováním. Je to nejrozšířenější způsob rozmnožování rostlin.

Codiaeum

Rozmnožování pokojových rostlin – semenem

Rozmnožování pokojových rostlin semenem je jeden z časově nejnáročnějších způsobů rozmnožování. Semena musí být před výsevem čerstvá a nenakažená žádnou chorobou.

Semena s dlouhou dobou klíčení a růstu se vysévají v lednu či únoru. Rychle klíčící a rostoucí semena se vysévají v březnu až dubnu. Záleží na příhodných podmínkách - světlo, teplo, vláha. Velmi dlouho klíčí semena např. kamélie, asparagusu a palem. Tyto semena by se měly před sázením namáčet 3 až 5 dní ve vlažné nebo teplé vodě, aby slupka změkla. Zeminu je dobré před výsevem propařit (v troubě), aby se zničily nákazy.

Semena se vysévají do květináčů, misek a truhlíků. Miska či truhlík se naplní směsí zeminou. Nejčastěji je to směs zeminy a rašeliny, která je pro výsev vhodná. Na dno květináče položte pár střepů, střípků nebo keramzitu a trochu hrubozrnného písku. Poté naplňte květináč zeminou a mírně upěchujte rukou. Zasejte plošně semínka, a poté zasypte jemnou vrstvou zeminy. Zalévejte velice opatrně. Protože jsou rostlinky po vzejití velice jemné a husté, mají jemný kořenový systém, a proto je potřeba rostliny protrhávat (pikýrovat). Pikýrování se opakuje 2 až 3 krát. Zůstávají jen silné rostlinky, které se přesazují do většího prostoru. Některé rostliny pro dobrý růst potřebují až 4 krát přesadit.

Rozmnožování pokojových rostlin – řízkováním

Velké množství pokojových rostlin se množí řízkováním. Je to nejrozšířenější způsob rozmnožování rostlin. Některé rostliny pouští kořínky ve vodě, jiné potřebují zpracování pomocí hormonu a tepelných podmínek. Na množení se používají nejčastěji části mladých výhonků, nejlépe se množení provádí v jarním nebo letním období. Řízky s částmi rostlin řežeme ostrým, čistým a zahnutým nožem šikmým řezem, abychom neporušili zbývající část rostliny. Některé rostliny zadržují v listech hodně vody, a proto je před sázením vysušte. Travnaté slabší řízky se sází do hloubky 1 až 2 centimetrů, dřevnaté několikanásobně hlouběji. Lepšímu zakořenění pomáhá vlažný vlhký vzduch a přikrytí nových rostlin průhlednou fólií. Tímto způsobem se množí například difenbachie, dracény a filodendrony.

Rozmnožování pokojových rostlin – odnožemi

Na jaře, když přesazujeme rostliny, můžeme oddělit kořeny či cibule od sebe. Potřebujeme k tomu ostrý zahnutý nůž. Každá z oddělených částí má svoje kořeny, očka a pupeny. Odnože jsou schopny růst samostatně. Tímto způsobem množíme například klívie, maranty, asparágus.

Rozmnožování pokojových rostlin – hlízami

Při přesazování oddělíme část hlíz ostrým nožíkem. Hlízky dělíme tak, aby každá hlízka měla očko. Řezy na hlízách rychle zaschnou, pokud je posypeme roztlučeným dřevěným uhlím, aby nezahnívaly. Hlízky se sází do připravené zeminy. Tento způsob se používá například u gloxinií a některých druhů begonií.

Rozmnožování pokojových rostlin – částmi listů

Listy rostlin se řežou na kousky 4 až 5 centimetrů velkých a sází se do vlhkého teplého písku, tak, aby list neležel na zemině. Rostliny pěstujeme při vysoké teplotě 35 - 38°C a při opatrné zálivce. Kousky listů pustí kořeny velice rychle, vyroste nová rostlinka. Tímto způsobem množíme například begónii Rex, achimenes, fialky a sanseviery.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.8 Počet: 9 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies