Epifitní pokojové rostliny a jejich pěstování

Určitě už jste někdy slyšeli o epifitických pokojových rostlinách. Pokud ne, v dnešním článku máte možnost se o těchto rostlinách a jejich pěstování dozvědět více. Jakým rostlinám se říká epifity?

Vrisea splendens

Epifitní pokojové rostliny – co to je?

Epifytické rostliny jsou hojné v tropických deštných lesích, přichytávají se ke kmenům i větvím stromů krátkými, pevnými a silnými kořeny. Živí se tzv. rostlinným humusem, který se atmosférickými srážkami hromadí v trhlinách kůry.

 

Vodu dokáží tyto rostliny přijímat ze vzdušné vlhkosti, která bývá až 100%. Slovo epifyt pochází z řeckého epi - (na) a phyton (rostlina).

Nejznámější zástupci epefitních pokojových rostlin

Aechmea, Asplenium, Davallia, Guzmánia, epifytické orchideje, Platycerium, Rhipsalis, Vrisea či epifytické tilandsie.

Aechmea fulgens, fasciata a její pěstování

Aechmea pochází ze střední a Jižní Ameriky. Nejvíce jí vyhovuje normální pokojová teplota okolo 23 °C, ale snese i teplotu až kolem 29°C. Starší rostliny mají raději chladnější místa, o teplotě okolo okolo 18°C. Teplota by nikdy neměla klesnout pod 15º C.

 

Nejideálnějším stanovištěm pro pěstování aechmei je stinné a klidné místo. Rostlina je velmi náchylná na průvan!! Aechmea potřebuje vysokou vlhkost vzduchu (až 85%), proto rostlinu často rosíme.

Guzmania minor - Guzmán

Guzmania minor pochází ze střední a Jižní Ameriky, z čehož vyplývá, že má ráda teplo. Nejvíce jí vyhovuje normální pokojová teplota okolo 23 °C, ale snese i teplotu až kolem 29 °C. Starší rostliny mají raději chladnější místa, o teplotě okolo okolo 18°C. Teplota by každopádně nikdy neměla klesnout pod 15 º C.

 

Nejideálnějším stanovištěm pro pěstování guzmánie je stinné a klidné místo. Rostlina je velmi náchylná na průvan!! Guzmania minor potřebuje vysokou vlhkost vzduchu ( až 85%), proto rostlinu často rosíme.

Asplenium Nidus – sleziník a jeho pěstování

Sleziník patří mezi kapradiny a pochází z tropických deštných lesů severní Austrálie. Vlákna sleziníků se dříve používala jako lék, odtud také pochází jejich jméno odvozené z řečtiny - lék na slezinu. Sleziník musí mít stanoviště dostatečně světlé, chráněné před přímým slunečním zářením.

 

Může být i v lehkém polostínu. Ideální je teplota kolem 20 °C. Při vyšší teplotě musíme zajistit vysokou vzdušnou vlhkost. V zimě by teplota neměla klesnout pod 15 °C

Vrisea splendens

Vrisea splendens pochází ze střední a Jižní Ameriky. Nejvíce jí vyhovuje normální pokojová teplota okolo 23 °C, ale snese i teplotu až kolem 29°C. Starší rostliny mají raději chladnější místa o teplotě okolo okolo 18°C. Teplota by nikdy neměla klesnout pod 15º C.

 

Nejideálnějším stanovištěm pro pěstování vrisei je stinné a klidné místo. Rostlina je velmi náchylná na průvan!! Vrisea splendens potřebuje vysokou vlhkost vzduchu (až 85%), proto rostlinu často rosíme.

Parožnatka (Platycerium)

Platycerium neboli parožnatka volně roste v Indii, Číně a Austrálii. Tato velmi neobvyklá kapradina působí velmi dominantně. Platycerium má dva druhy listů. Dekorativní listy se nazývají také ferilní.

 

Tyto dekorativní listy, které vypadají jako sobí paroží nesou na sobě výtrusy, kterými se kapradina rozmnožuje. Tyto kapradiny dosahují výšky až jednoho metru. Druhé listy, kterými je rostlina přichycena ke kůře se nazývají sterilní.

 

Platycerium roste poměrné pomalu. Parožnatka vyžaduje jasné rozptýlené světlo a běžnou pokojovou teplotu okolo 20 – 25 °C.

Rostliny a jejich pěstování - další užitečné rady

Rostliny vhodné do kanceláří

Papája, charakteristika a základní rady pro pěstování

Banánovník (Musa), charakteristika a základní rady pro pěstování

Oblíbené pokojové rostliny

Pokojové rostliny a jejich rozmnožování

Pokojové rostliny potřebují tvarování a zastřihávání

Květináče pro pokojové rostliny - jak lahodit oku

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies