Pěstujeme tamarind indický

Tamarind indický je tropickou dřevinou se zajímavými květy a chutnými plody, které ochutí maso, zeleninu, rýži i nápoje. V našich klimatických podmínkách můžeme tamarind úspěšně pěstovat jako pokojovou rostlinu a nebo bonsaj. Plodů se při domácím pěstování nedočkáme.

Tamarind indický

Tamarind indický (Tamaridnus indica) patří do čeledi bobovitých. Pochází z Afriky, kde dorůstá do výšky 20 až 30 metrů. Rostlině se také přezdívá Tamaryšek, kyselé datle nebo indické datle.

Jak tamarind vypadá?

Tamarind indický je 20 až 30 metrů vysoký strom s širokou korunou, kterou tvoří převislé větve. Na větvích jsou střídavě umístěné, sudospeřené, tmavě zelené listy (podobné akátu) se spodní světlejší stranou, dlouhé přibližně 15 centimetrů. Na každém listu se nachází 10 až 20 párů eliptických, tmavě zelených lístků. Tyto lístky dorůstají do délky 3,5 centimetru a šířky 1 centimetru. Jsou zajímavé tím, že se v noci sklápějí.

Květy tamarindu indického jsou bílé s červenými ochrannými pupeny v hroznu, které kvetou ve skupinách po 10 až 15. Plodem je hnědý dřevnatý prohnutý hrbolnatý lusk. Lusky obsahují čtyři až dvanáct černých jader (o velikosti 12 až 18 milimetrů) obklopených červenohnědou až téměř černou kašovitou dření. Dřeň má silně sladkokyselou chuť a má vysokou cukernatost (až 35% ). Chutí tamarind připomíná fíky a nebo víno.

Příznivé účinky pro naše zdraví

Lusky tamarindu obsahují cukr, kyseliny, vlákninu, proteiny, karbohydráty, vápník, fosfor, železo, thiamin, riboflavin, niacin a vitamín C. Mají mírně projímavý účinek. Šťáva z dužniny se podává pro snížení horečky.

Využití lusků tamarindu v kuchyni

Dužina se může pojídat čerstvá, může se také vařit, sušit a nebo zavařovat (džemy, sirupy). Uvařenými nebo opraženými semeny lze okořenit maso (které zároveň zkřehčují), zeleninu i omáčky (semena bývají součástí Worcesterské omáčky). Dužninu lze využít k přípravě osvěžujících nápojů i bonbónů.

Pěstování  tamarindu

Stanoviště a pěstební substrát

Rostlině vyhovují teplá a slunečná místa s kyprou, písčitohlinitou půdou.

Pěstební teploty

Tamarind dobře roste a plodí při teplotách 28 až 30 °C. Pokud jej pěstujeme jako pokojovou rostlinu, teplota se může pohybovat okolo 20°C. Aby rostlina plodila, je důležité ji zajistit po celý rok dostatek slunečního záření (případně umělého osvětlení) a teploty pohybující se okolo 30°C. Takové pěstování je ale časově i finančně náročné.

Výsev semen tamarindu

Každý lusk obsahuje až dvanáct ve zralosti černých semen, která dobře klíčí. Klíčení můžeme urychlit macerováním semen před výsevem (10 minut semena máčíme v 95% kyselině sírové). Semena poté musíme dobře opláchnout a vysadíme je do pěstebního substrátu vhodného pro pokojové rostliny. Během několika týdnů vyklíčí.

Zálivka a hnojení

Rostlinu pravidelně zaléváme odstátou vodou. Zejména mladé rostliny tamarindu jsou choulostivé a velmi citlivé na přelití i na přeschnutí.

Sklizeň plodů

Rostlina plodí cca po deseti letech. V našich klimatických podmínkách se pěstuje zejména jako pokojová rostlina (plody tvoří málokdy) a nebo zajímavá bonsaj.

Rady k pěstování dalších exotických rostlin:

Pěstujeme na zahradě bambusy

Pěstujeme avokádo

Pěstujeme Jiaogulan neboli pětilistý ženšen

Pěstujeme Cicimek datlový známý jako Jujube

Pěstujeme metrové fazole

Pěstujeme rozinkový strom

Pěstujeme olivovník evropský

Jahodový strom a jeho pěstování

Pěstujeme mangovník

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies