Pěstujeme olivovník evropský

Olivovník evropský (Olea europea) pochází z Asie a patří mezi nejstarší užitkové rostliny na světě. Vyznačuje se svou dlouhověkostí. Již před 7000 let se pěstoval v oblasti Íránu a Sýrie, odkud se rozšířil do Středomoří.

Olivy

Jak olivovník vypadá?

Olivovník je 0,5 až 3 metry vysoký keř (strom). Kmen je hrbolkatý, nerovný a působí stěsnaným dojmem. Listy jsou vstřícné, zespodu světlé, nahoře tmavě zelené, sudozpeřené a stálezelené. Olivovníky kvetou v květnu. Květy jsou drobné hrozny, bíle zbarvené, umístěné u pat listů. Plody se začínají tvořit o měsíc později a podle odrůdy dozrávají od poloviny října až do ledna. Plody jsou peckovice (olivy), které mají po dozrání černou barvu. Stromy plodí po 5 až 8 letech od zasazení. Trvá 20 let, než strom zcela dozraje.

Pěstujeme olivovník

Stanoviště a pěstební substrát

Olivovníku vyhovuje hlinitopísčitý substrát, který obohatíme trochou vápna nebo vápenitého dolomitu. Směs zeminy a písku je vhodné promíchat s trochou keramzitu, který bude sloužit jako drenáž. Stanoviště by mělo být slunné, chráněné a teplé.

Výsev semen

Semena olivovníku lze vysévat během celého roku. Semena sejeme po povrchu zeminy, nejlépe nezakrytá (případně je zakryjeme mikrotenovým sáčkem), nádobu následně umístíme na slunné místo (zakryté osivo nesmíme umístit na přímé slunce). Při běžné pokojové teplotě by měla semena vyklíčit během 14 až 21 dní. Pravidelně kontrolujeme, zda je povrch dostatečně vlhký. Olivovník lze množit také dřevitými řízky.

Zálivka a hnojení

Zálivkou u olivovníku šetříme, zaléváme až půda vyschlá. Olivovník nemá rád přemokření, reaguje na něj opadem listů a v některých případech úhynem, způsobeným hnilobou kořenů. Během letního období je vhodné rostlinu jedenkrát měsíčně přihnojit hnojivem pro pokojové rostliny.

Tvarování olivovníku

Řez není u olivovníku nutný, lze však využít schopnosti snadného a rychlého obrůstání k jeho tvarování.

Přezimování olivovníku

Olivovník by měl přezimovat ve světlé, chladnější místnosti při teplotě 5 až 8 °C. Starší olivovníky lze přemístit do chladnější místnosti k přezimování až při snížení venkovní teploty pod -5 °C. Kořenový bal nesmíme nechat přeschnout, stromek zaléváme střídmě. Pěstební nádobu obalíme netkanou textilií a nebo jutou - zabráníme tak promrznutí kořenů.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.8 Počet: 10 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies