Pěstujeme na zahradě bambusy

Bambusy jsou zajímavé, velmi rychle rostoucí a na pěstování nenáročné traviny, které mají v zahradě rozmanité využití. V našich klimatických podmínkách může pěstovat přibližně třicet druhů bambusů.

Bambusy v zahradě

Všeobecně o bambusech

Bambusy jsou zajímavé, až několik desítek metrů vysoké druhy travin, jenž se vyznačují pevnými stébly. Stébla některých druhů bambusů se hojně používají při výrobě nábytku, nádobí, plavidel či hudebních nástrojů. Některé druhy bambusů jsou chutnou zeleninou. Jejich šťavnaté mladé výhonky se sklízejí a poté se nakládají, dusí nebo se mohou pojídat syrové. První bambusy byly do Evropy dovezeny v devatenáctém století jako rarita. Nyní jsou v jižní Evropě vysazovány celé bambusové háje.

Druhy bambusů

V současné době si můžeme vybrat z mnoha druhů bambusů, které se od sebe liší velikostí (bambusy mohou dorůst do výšky až 30-ti metrů), průměrem (1 až 30 centimetrů) a zbarvením stébla. Naše klimatické podmínky snáší okolo třiceti druhů. Můžeme je pěstovat jako solitéry, vytvořit z nich rychle rostoucí živý plot a nebo doplnit s nimi zahradní jezírka či fontány.

Mezi bambulovité rostliny řadíme následující rody:

Bashania

Borinda

Brachystachyum

Fargesia

Hibanobambusa

Chusquea

Indocalamus

Phyllostachys

Pleioblastus

Pseudosasa

Sarocalamus

Sasa

Sasaella

Semiarundinaria

Thamnocalamus

Yushania

Pěstujeme bambusy na zahradě

Vhodné pěstební stanoviště

Vhodné pro pěstování bambusů je stanoviště s dostatkem vláhy a světla, které je zároveň chráněné před větrem (nejvhodnější je severní a východní strana). Čím vyšší odrudu bambusu pěstujeme, tím více vyžaduje slunce. Na půdu nejsou náročné, rostou dobře jak v mírně kyselé, tak i neutrální půdě.

Výsadba sazenic

Sazenice bambusu se sázejí na jaře nebo na podzim (nejpozději do konce září). Při výsadbě je potřeba vykopat pro sazenice prostornou jámu, opatřenou na dně drenáží.

Zálivka a hnojení

Rostliny pravidelně zaléváme odstátou dešťovou vodou. Před další zálivkou se prsty přesvědčíme, zda-li je půda suchá. Kořeny bambusů nesnášejí trvalé zamokření. Bambusy přihnojujeme tekutým dusíkem, který podporuje jejich růst.

Kořenové zábrany určí směr růstu bambusů

Některé druhy bambusů, které se nežádoucím způsobem rozrůstají, musíme usměrňovat pomocí tzv. kořenových zábran. Je to silná a pevná fólie s dlouhou životností, která zabraňuje, aby se bambusy nežádoucím směrem nerozrůstaly.

Přezimování bambusů

Vybrané druhy bambusů přečkají zimu v zahradě bez úhony. Před zimou vyžadují řádné zalití, vhodné je také ochránit kořeny - například silnou vrstvu slámy, senem, listím a nebo chvojím. Déletrvající, velmi silné mrazy někdy mohou rostliny poškodit, na jaře však znova obrazí.

Sklizeň vlašských ořechů má svá pravidla

Péče o zahradní jezírko na podzim

Podzimní výsadba cibulí tulipánů

Sklízíme a sušíme letničky k sušení

Výsadba prostokořenných dřevin

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 6 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies