Podzimní výsadba cibulí tulipánů

Podzim je nejvhodnějším obdobím pro výsadbu cibulí tulipánů, které naší zahrádku ozdobí na počátku jara.

Tulipány

Pestrá nabídka druhů tulipánů

V současné době můžeme na trhu zakoupit pestrou škálu druhů tulipánů, mezi které patří například jednoduché ranné, plné ranné, Triumf tulipány, Darwin hybridy, Viridiflora hybridy, jednoduché pozdní, liliokvěté, třepenité, papouškovité, pivoňkovité, vícekvěté, exotické, botanické (mohou zůstat v půdě i několik let na jednom místě) a další druhy.

Příprava záhonu před výsadbou tulipánů

Záhon je potřeba před výsadbou tulipánů řádně připravit. Zeminu poryjeme a motyčkou velké hroudy rozbijeme, nakonec hráběmi terén srovnáme. Nejvhodnější jsou lehké až těžší hlinité půdy. Před výsadbou tulipánů záhon zásadně nehnojíme čerstvým kompostem ani močůvkou. Vhodné je hnojení dobře uleželým zahradním kompostem, bohatým na vápník. Tulipány vybíráme každý rok z půdy a přesazujeme na nová místa. Na jednom stanovišti mohou zůstat tulipány maximálně dva roky. Ponecháme-li je na záhoně několik let bez přesazení, budou rok od roku slabší.

Příprava cibulí tulipánů před výsadbou

K výsadbě používáme pouze zdravé  a silné cibule. Scvrklé, poškozené a plesnivé cibule vyhodíme. Před výsadbou je vhodné cibule namořit, nejlépe přípravkem Benlate.

Vhodný termín výsadby

Tulipány lze na záhon vysazovat až do konce listopadu, nejvhodnějším termínem výsadby je konec října - aby stihly tulipány před příchodem zimy dostatečně zakořenit. Pokud hrozí napadení myšmi a krtky, použijeme pro výsadbu drátěné nebo plastové koše. Na podzim můžeme vysazovat také ostatní cibuloviny, které kvetou na jaře (například narcisy, modřence, řebříčky, drobnokvěté ladoňky, apod.).

Výsadba tulipánů

Hloubka sázení je u každého druhu jiná - záleží, jak jsou cibule velké. Všeobecně platí, že cibulka se sází do hloubky, která je velká jako dvojnásobek obvodu cibule. Většinou se sází do hloubky 10 až 12 centimetrů. Vždy sázíme cibule špičkou nahoru. V prvním roce po výsadbě nebo při pozdním vysazení se doporučuje zakrýt osázené místo vrstvou rašeliny nebo klestím.

Péče o tulipány po odkvětu

Po odkvětu cibule tulipánů vytáhneme ze země, očistíme, usušíme a uskladníme do dobře větrané místnosti s teplotou kolem 22 až 23°C. Nikdy zelené části tulipánů po odkvětu nekosíme sekačkou. Počkáme si, až se zatáhnou (listy po odkvětu zežloutnou a uschnou). Provádíme pravidelnou kontrolu, zda nejsou napadeny plísní.

Pěstování tulipánů chce trpělivost

Tulipán - barevný posel jara

Rychlení cibulnatých rostlin

Moderní zahrada v holandském stylu

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies