Střípky z historie ořešáku
Vlašský ořech býval ve starověku symbolem plodnosti a erotiky. Rodový název ořešáku „Juglans" vznikl spojením slov "glans" a "Jovis", což v překladu znamená Jupiterův žalud. Druhové jméno „regia" znamená královský. Jádro vlašského ořechu připomíná svým tvarem lidský mozek - podle keltských legend je ořech symbolem koncentrované moudrosti.
Ořešák a jeho odrůdy
Nejčastější choroby a škůdci ořešáku
Sklizeň vlašských ořechů
Zralé ořechy sklízíme od konce srpna, nejlépe v období kdy začne praskat zelená ochranná slupka a zralé ořechy padají samovolně na zem. Otloukání ořechů škodí větvím, mimo jiné se shazují i nezralé plody. Ořechy se ze země snadněji sbírají, když je tráva před sklizní pod stromem posečená nakrátko.
Sušení vlašských ořechů
Ideální teplota k sušení by se měla pohybovat okolo 25°C. Teplota nad 35°C zhoršuje chuťovou kvalitu plodů. Před sušením je nutné odstranit zelenou slupku od ořechů. Slupku odstraňujeme pomocí rukavic, v opačném případě se nám ruce zbarví do tmavě hnědé (toto zbarvení se z rukou poměrně těžko smývá). Vláknité zbytky se z povrchu ořechu okartáčují, nemyjí se vodou.
Pro zajímavost:
Kůra, listí i dužina ořešáku královského obsahují přírodní žlutozelené barvivo, které se přidává do tónovacích šampónů nebo samopalovacích krémů. Výtažek z vlašských ořechů má mírně repelentní účinky, které odpuzují mimo jiné i vši.
Skladování vlašských ořechů
Očištěné ořechy zavěsíme na šest týdnů v síťových pytlích, aby proschly. Ořechy můžeme skladovat buď vyloupané nebo ve skořápce. Vyloupaná jádra můžeme naložit do medu nebo nechat zmrazit. Zmrazená jádra vydrží po dobu jednoho roku. Ořechy ve skořípkých skladujeme v bedýnkách vyložených papírem. Vhodné je suchá a tmavá místnost s teplotou do 20°C.
Ořechy obsahují mnoho vitamínů a minerálů
Vlašské ořechy obsahují mnoho vitaminů a minerálů jako je vitamin E, vitamin B1, B6, kyselinu listovou, hořčík, měď a zinek. Jsou zdrojem bílkovin a omega-3 mastných kyselin. Neobsahují žádný cholesterol.
Diskuze