Vyzkoušejte praní prádla s mýdlovými ořechy

Mýdlové ořechy (Sapindus mukorossi) se v Indii a v Nepálu používají již od pradávna jako účinný rostlinný prací prostředek, který nezatěžuje životní prostředí. Vyzkoušejte jej také!

Mýdlové ořechy

Mýdlové ořechy - přírodní zázrak

Mýdlové ořechy se používají v Indii a Nepálu po dlouhá staletí jako přírodní prací prostředek. Rostou na 15 metrů vysokém stromě, jehož koruna je široká 1,5 metru. Listy jsou dlouhé od  12 do 30 centimetrů. V období března a dubna kvetou na tomto stromě bílé květy. Plody se sklízí v září a říjnu, kdy  mají zlatou barvu a jsou lepivé. K praní se používají pouze skořápky, semeno ani dužnina se nepoužívá.

S mýdlovými ořechy ušetříte tisíce korun za prací prostředky

Mýdlové ořechy jsou ekologicky šetrný prací prostředek vhodný pro alergiky i osoby s kožními problémy. Praním prádla pomocí mýdlových ořechů navíc ušetříte. Kilogramový sáček skořápek mýdlových ořechů stojí přibližně 250 Kč a  vystačí pro čtyřčlennou rodinu při 2 až 3 praních týdně na 9 až 12 měsíců.

Mýdlové ořechy a jejich výhody

  • Jsou ekologicky šetrným prostředkem na praní.
  • Neobsahují chemikálie, rozpouštědla ani vonné a konzervační látky.
  • Obsahují přírodní saponin, který má podobné účinky jako mýdlo.
  • Chrání barvy a změkčují prádlo přirozeným způsobem (není potřeba přidávat aviváž).
  • Mýdlové ořechy neobsahují žádné bělící a zjasňující látky.
  • Prádlo čistě a důkladně vyperou.
  • Jsou vhodné pro alergiky a osoby s kožními problémy.
  • Mají neutrální vůni.

Pereme prádlo pomocí mýdlových ořechů

Mýdlové ořechy lze zakoupit v látkových sáčcích na internetu. do přiloženého textilního sáčku umístíme 4 až 6 skořápek (čím tvrdší je voda, tím více skořápek je potřeba) a pečlivě jej zavážema a umístíme mezi prádlo. Látkový sáček zabraňuje tomu, aby se skořápky ořechů smísili s prádlem. Jakmile se dostanou skořápky do kontaktu s vodou, začnou vytvářet mýdlovou pěnu.

Při praní prádla při vysokých teplotách skořápky změknou a lze je použít pouze jednou a nebo maximálně dvakrát. Při praní prádla při nižších teplotách lze sáček se skořápkami mýdlových ořechů použít i vícekrát po sobě (až 4x ).

Co vše lze prát?

Pomocí mýdlových ořechů lze prát bílé i barevné prádlo při teplotách od 30 do 90°C. Lze prát také bavlnu, vlnu i hedvábí.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies