Pěstujeme metrové fazole

Metrová fazole (Vigna unguiculata) je netradiční druh zeleniny pocházející z Afriky. Lusky této rostliny dosahují délky až 120 centimetrů. Obsahují kvalitní rostlinné bílkoviny, vitamíny skupiny B, vlákninu a řadu dalších prospěšných látek. Nezralé lusky snižují hladinu krevního cukru.

Metrové fazole

Všeobecně o metrových fazolích

Metrové fazole (Vigna unguiculata), známé také jako hadí fazole nebo špagetové fazole, jsou druhem tropické zeleniny pocházející z Afriky. Lusky dosahují délky 100 až 120 centimetrů. Barva lusků může být zelená a nebo červená.

Výsev semen

Semena špagetových fazolí lze zakoupit v každém větším zahradnickém centru a nebo na internetu. Výsev provádíme v březnu až dubnu do kelímků s výživným, propustným substrátem. Semena umístíme na teplé a slunné místo a necháme vyklíčit.

Výsadba špagetových fazolí na trvalé stanoviště

Sazenice špagetových fazolí sadíme na trvalé stanoviště po 15. květnu, kdy již nehrozí přízemní mrazíky. Vyžadují slunné stanoviště a středně těžké, kypré půdy s neutrální půdní reakcí. Na kyselých nebo zásaditých půdách rostou metrové fazole špatně. Důležité také je, aby půda byla dobře zásobena živinami. Fazole je teplomilná rostlina, nejlépe jí vyhovuje teplota kolem 22 oC. Snáší i vyšší teploty, při teplotě do okolo 15°C tvoří rostlina lusky.

Nezapomeňte na oporu

Pro pěstování je zapotřebí pevná opora. Metrová fazole je vhodná k popínání plotů, pergol či altánů. Můžeme ji také pěstovat ve skleníku či fóliovníku.

Zálivka a hnojení

Rostlinu zaléváme pravidelně odstátou dešťovou vodou. Nejvíce vody potřebuje v době klíčení a při nasazování lusků. Vyžaduje vysokou vzdušnou vlhkost. Důležité je také pravidelné hnojení. Je náročná především na draslík, dusík a vápník. Po vzejití, nejlépe v době kvetení až do počátku nasazování lusků, přihnojujeme ledkem vápenatým.

Choroby a škůdci

Nejvážnější chorobou fazolí je antraknóza (Colletotrichum lindemuthianum). Postihuje všechny nadzemní části rostliny. Fazole bývají napadány také plísní šedou, hnědou skvrnitostí listů, bakteriální skvrnitostí, rzí fazolovou, květilkou všežravou (Delia platura) a zrnokazem fazolovým (Acanthoscelides obtecnus)

Sklizeň a tepelná úprava

Metrové fazole můžeme sklízet zelené, jakmile dosáhnou požadované délky. Jsou vhodné k vaření nebo tepelné úpravě ve woku.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies