Jak mangovník vypadá?
Mangovník je stálezelený strom původem z Indie. Ve své domovině dorůstá do výšky až 30 metrů. Ve sklenících a bytech dorůstá do výšky maximálně 6 metrů (polozakrslé odrůdy). Kopínaté listy mají zpočátku oranžovo-červené zbarvení, postupně získávají tmavě zelenou barvu. Dorůstají do délky 10 až 35 centimetrů a šířky okolo 2 - 10 centimetrů. Květy jsou malé, mají charakteristickou vůni a běložlutou barvu.
Plodem mangovníku je mango. Plody jsou velké cca 10 až 40 centimetrů a dosahují hmotnosti okolo 1 kilogramu. Jejich slupka je nejedlá, voskovitá. V plné zralosti má zelenou až zářivě žlutou barvou (vyjímečně červenou), často s červenými nebo oranžovými skvrnami. Dužnina je žluto-oranžová, měkká a velmi šťavnatá. Uprostřed plodu nalezneme velkou ochlupenou pecku.
Dužnina obsahuje velké množství vitamínu A a selenu. Obsahuje také vitaminy skupiny B, beta-karoten, vitamin C a vitamin E.
Pěstování mangovníku
Výsev semen
Mangovník se nejčastěji roubuje nebo je pěstován ze semene. Semena mangovníku, které nalezneme v plodech, je vhodné ihned po vyjmutí z dužniny vysít do květináčů o průměru 12 centimetrů. Semena rychle ztrácejí klíčivost. Semena je vhodné před zasazením vyjmout z „dřevěného" ochraného obalu a nebo alespoň nožem mírně naříznout - klíček touto ochranou slupkou prochází poměrně těžko.
Stanoviště a pěstební substrát
Mangovník vyžaduje slunné až polostinné stanoviště a propustnou lehce kyselou půdu obohacenou o vápník. Pěstební substrát si připravíme smícháním rašeliny, písku, kompostu a zeminy v poměru 1 : 1 : 2 : 1. Mangovník je náročný na teplotu. V době vegetace by se měla pohybovat mezi 24 až 27°C, proto je vhodné jeho pěstování ve skleníku.
Zálivka a hnojení
Během vegetace je nezbytná pravidelná bohatá zálivka mangovníku. V zimě zaléváme mírně, také v době kvetení a tvorby plodů zálivku omezíme. Hnojení je podobné jako u citrusů.
Opylování
Mangovník je samosprašný. Opylovači jsou především mouchy.
Sklizeň plodů
Semenáče plodí zhruba po 6 letech. Mangovník má sklon ke střídavé plodnosti, kterou lze zredukovat řezem, provedeným koncem zimy a nebo začátkem jara. Plné zralosti dosáhne pouze 1 až 10 plodů z celého květenství.
Přezimování mangovníku
Mangovník přezimuje při teplotách 10 až 15°C ve světlé místnosti.
Diskuze