Všeobecně o Jiogulanu
Jiaogulan neboli Gynostema pětilistá (Gynostemma pentaphyllum) je popínavá bylina, která patří mezi tradiční čínské rostliny, které se v Číně pěstují po dlouhá staletí. Řadí se do čeledi tykvovitých. Název "Pětilistý ženšen" si rostlina vysloužila díky obsahu gypenosidů, které jsou velmi podobné ginsenosidům, obsaženým v pravém ženšenu (Panax ginseng). Pěstování pravého ženšenu je ovšem velmi náročné. Gynostema pětilistá je také často označována za „rostlinu nesmrtelnosti".
Příznivé účinky pro naše zdraví
Jiaogulan příznivě působí na trávení, zlepšuje funkci jater a ledvin, fyzickou i psychickou kondici, snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, reguluje krevní tlak, podporuje imunitní systém a také pomáhá a uklidňuje při nespavosti. Podporuje správné dýchání a zvyšuje odolnost proti stresu.
Pěstujeme pětilistý ženšen
Stanoviště a pěstební substrát
Rostlině vyhovuje slunečné či polostinné stanoviště, nejlepší je východní strana. Důležitá je opora, po které se bude tato popínavá rostlina pnout. Pěstovat ji můžeme venku (u plotu nebo pergoly, přes léto dorůstá do výšky až 2 metrů) a nebo jako stálezelenou pokojovou rostlinu (nejlépe v závěsném květináči). Nejvhodnější je propustný, hlínito-písčitý pěstební substrát.
Zálivka
Během vegetace vyžaduje pravidelnou zálivku a přihnojování. Nejvhodnější je rostliny zalévat odstátou vodou pokojové teploty do misky, tak se voda nasaje do půdy a při dostatečném množství prosákne až na povrch zeminy v květináči. Málo nebo naopak mnoho vody způsobuje poruchy v růstu rostliny.
Hnojení
V létě rostlinu hnojíme jednou za čtrnáct dní doporučenou dávkou speciálního tekutého hnojiva (nejlépe organického), které zředíme ve vodě.
Množení
Gynostema pětilistá se velmi snadno množí. Stačí odštípnou výhonek a zapíchnout ho do pěstebního substrátu, během týdne rostlina zakoření. Gymnostemu můžeme vypěstovat také ze semen, která můžeme vysévat celoročně.
Přezimování
Rostlina by měla přezimovat na světlém místě při pokojové teplotě nebo v chladnějších prostorech (nejméně 10°C) a při omezené zálivce.
Sběr listů
Listy můžeme z rostliny použít celoročně. Vždy utrhneme několik lístků a přelijeme je teplou (ne vroucí) vodou. Necháme 5 minut louhovat, poté pijeme. Čaj má specifickou nasládlou chuť, příjemnou vůni a žlutozelenou barvu. Listy můžeme použít také do zeleninových salátů a nebo je sušit.
Diskuze