Jahodový strom a jeho pěstování

Planika obecná, známá také jahodový strom, je netradičním druhem ovoce pocházejícího ze Středomoří. Plody jsou podobné liči, chutnají po jahodách. Přečtěte si více o pěstování planiky.

Planika

Všeobecně o planice

Planika obecná (Arbutus unedo) je známá jako "jahodový strom". Pochází ze Středomoří, byla známá již ve starém Řecku. Je rozšířena od středozemního moře až po Velkou Británii.

Jak planika vypadá?

Planika je stálezelený keř, pocházející ze Středomoří. Ve své domovině dorůstá do výšky až 6 metrů. Má tuhé, kožovité listy se zubatým okrajem, které jsou zbarveny do tmavě zelena. Bílé květy tvoří laty, kvetou v pozdním létě. Z květů se vytvářejí plody, které dozrávají až na jaře následujícího roku. Na keři nalezneme plody i květy zároveň. Během zrání mění plody barvu od žluté, přes oranžovou až po  červenou. Plody jsou 2 až 3 centimetry velké, vzhledem jsou velmi podobné liči a chutí jsou podobné jahodám. Plody se nehodí k přímé konzumaci. Jsou vhodné k výrobě marmelád, želé a nebo pálenky.

Pěstování planiky

Množení planiky

Planika se rozmnožuje semeny, můžeme použít i odnože nebo v zimním období odebrat řízky. Semena lze zakoupit na internetu (8 semen stojí přibližně 60 Kč). V našich klimatických podmínkách se pěstuje jako okrasná pokojová rostlina, která snese teploty pod -16°C.

Stanoviště a pěstební substrát

Planice se daří v propustném výživném písčitojílovitém pěstebním substrátu.

Zálivka a hnojení

Přes léto planiku přihnojujeme 1x za 14 dní plným univerzálním hnojivem. Zálivka by měla být pravidelná, nejlépe měkkou odstátou vodou.

Choroby a škůdci

Rostlina netrpí žádnými vážnějšími chorobami nebo škůdci.

Tvarování a řez

Planika nevyžaduje výraznější řez. Výhodou je, že při radikálním řezu obvykle znovu obrůstá.

Přezimování

Planika by měla přezimovat v bezmrazé místnosti, kde se teplota pohybuje okolo 5°C.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.7 Počet: 15 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies