Pěstujeme Cicimek datlový známý jako Jujube

Jujube je opadavý subtropický ovocný keř nebo strom, který se pěstuje v Číně již 4000 let. Je nenáročný na pěstování, snese nízké i vysoké teploty. Listy a plody obsahují mnoho zdraví prospěšných látek. Přečtěte si více o pěstování Cicimeku datlového.

Jujube

Všeoběcně o jujubě

Cicimek datlový (Ziziphus ziziphus) známý pod názvem Jujuba, je subtropický ovocný strom. V České republice se doposud pěstuje poměrně málo, předpokládá se ovšem, že jeho obliba vzroste. V Číně se jujuba pěstuje více než 4 000 let. Pěstuje se také v Japonsku, Malé Asii a ve Středomoří.

Jak jujuba vypadá?

Jujuba je opadavý nízký strom nebo keř dorůstající do výšky 12 metrů. Průměr kmene je přibližně 35 centimetrů. Jeho větve jsou neuspořádaně tvarované s párem trnů u každého nodu (existují i druhy téměř beztrnné). Střídavé listy mají světle zelenou barvu, jejich tvar je vejčitý až kopinatý. Listy jsou dlouhé 2 až 7 centimetrů a široké 1 až 3 centimetry. Kvete drobnými květy s 5-ti okvětními lístky.

Plodem je 2 až 5 centimetrů dlouhá, vejcovitá, hruškovitá až kulovitá peckovice s tmavě červeným nebo až hnědým lesklým oplodím. Plody jsou zpočátku zelené, při dozrávání získávají oranžově-žlutý až červeno-hnědý nádech. Dužnina je masitá, křupavá až houbovitá, zelenavě bílá až nažloutlá. Má sladkou chuť a aromatickou vůni. Uvnitř plodu nalezneme vřetenovitou pecku se zašpičatělými okraji.

Příznivé účinky pro naše zdraví

Listy jujuby obsahují cukry, karoten, tanin, flavonové glykosidy, saponiny, kumariny, pryskyřici, sliz, vitamin C, kyselinu jablečnou a octovou. V kůře se nachází leukopelargonidin, leukocyanidin a kyselina betulinová. Plody obsahují vitamin C, thiamin, riboflabin, pyridoxin, niacin, karoten, triterpenoidní kyselinu oleanolovou, betulinovou, ursulovou, fenoly, tanin, betulin, jujubogenin, jujubosid, flavon C-glykosid a spinosin, třísloviny, červené barvivo eretrozifil, rutin, draslík, železo, vápník, fosfor, hořčík, sodík, zinek, mangan, měď, kobalt a jód.

Díky výše uvedeným látkám jujube detoxikuje unavené tělo, působí blahodárně na žaludek a trávící systém, vyživuje krev, játra a slezinu, podporuje tvorbu krvinek, ulehčuje od bolestí v krku, zmírňuje nervozitu, působí mírně sedativně.

Pro zajímavost:

Šťávy listů jujuby obsahují látku paralyzující buňky, které vnímají sladkou chuť.

Pěstování jujuby

Stanoviště a pěstební substrát

Rostlině vyhovují teplá, slunečná a závětrná místa s kyprou, písčitohlinitou půdou. Jujuba snese písčitou i jílovitou, hlubokou půdu. Rostlina je velmi přizpůsobivá.

Pěstební teploty

Jujuba výborně roste a plodí i při teplotách 25 až 28 °C. Můžeme ji umístit i do studeného skleníku. Jujuba v našich klimatických podmínkách snáší teploty až do - 24 °C.

Výsadba jujuby

Jujubu vysazujeme na venkovní stanoviště nejlépe v květnu. Mladé keříky lze objednat na internetu, rostlinu můžeme vypěstovat také ze semen (zdlouhavý způsob).

Zálivka a hnojení

Rostlinu pravidelně zaléváme odstátou dešťovou vodou. Jujuba dobře snáší sucho i déšť. Hnojení jujuby není během vegetace potřeba.

Sklizeň plodů

V našich klimatických podmínkách jujuba začíná rašit od konce dubna až začátkem května. Plody dozrávají od poloviny října do začátku září. Plody můžeme konzumovat ihned, můžeme je také uskladnit, zavařit a nebo nechat usušit.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.2 Počet: 10 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies