Pěstujeme bylinky ve skleníku

Bylinky můžeme pěstovat nejen na záhoně či okenním parapetu, ale také ve skleníku. K dostání jsou i speciální skleníky, určené pro pěstování bylinek v interiéru. Jaké bylinky lze ve skleníku pěstovat? Jak o ně pečovat? Poradíme Vám!

Bazalka

Pěstování bylinek ve skleníku

Bylinky lze pěstovat na okenních parapetech, záhonech i ve sklenících. K dostání jsou i speciální nástěnné skleníky (miniskleníky, pokojové skleníky)  v různých velikostech, které jsou určeny pro pěstování bylinek či předpěstování sadby balkónových květin.

Zvažujete-li koupi takového skleníku, tak při jeho výběru dbejte na to, aby měl dostatečné příčné vzduchování. Také jeho umístění řádně promyslete - je-li skleník umístěn na jižní straně, musíte jej zastiňovat (například bambusovou žaluzií). Severní strana není pro pěstování bylinek vhodná.

Bylinky vhodné pro pěstování ve skleníku

Mezi běžně dostupné bylinky, které lze pěstovat ve skleníku, lze zařadit následující: oregano (dobromysl), šalvěj, bazalku, mátu, zázvor, majoránku, meduňku, saturejku, rozmarýnu, pažitku, kopr, křen, pelyněk pravý, měsíček, kmín, heřmánek a mnoho dalších druhů.

Vhodný pěstební substrát

Téměř všem druhům bylinek, které se běžně pěstují, vyhovuje slunné stanoviště a propustný, hlínito-písčitý pěstební substrát. Ten lze zakoupit v zahradnictví a nebo se jej můžete připravit sami - a to smícháním rašeliny s propraným pískem v poměru 3:1.

Pokud nemáte zkušenosti s pěstováním bylinek ze semínek, můžete si koupit mladé rostlinky v zahradnictví. Při výsadbě dbejte na kvalitní drenážní vrstvu (drobný štěrk či střepiny z květináčů), které bylinky chrání před uhníváním kořínků.

Nejčastější chyby při pěstování bylinek

Pravidelná zálivka by měla být samozřejmostí

Během vegetace vyžadují bylinky pravidelnou zálivku a přihnojování. Nejvhodnější je rostliny zalévat odstátou vodou do misky - tak se voda nasaje do půdy a při dostatečném množství prosákne až na povrch zeminy v květináči. Málo nebo naopak mnoho vody způsobuje poruchy v růstu rostliny.

Hnojení organickými hnojivy

Během vegetace bylinky přihnojte jednou za čtrnáct dní až měsíc doporučenou dávkou speciálního tekutého hnojiva (nejlépe organického), které zředíme ve vodě.

Pěstujeme bylinky jako pokojové rostliny

Řeřicha setá

Etragon

Yzop

Koriandr

Saturejka

Bazalka

Tymián

Máta peprná

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies