Jak řeřicha vypadá?
Řeřicha setá (Lepidium sativum) je jednoletá bylinka, řadící se do čeledi brukvovitých (Cruciferea). Z dlouhého hlavního kořene vyrůstají rozvětvené stonky (dorůstají do výšky přibližně 30 cm), listy jsou peřenoklané. Květy jsou malé, mají bílou nebo slabě načervenalou barvu. Semena jsou drobná, mají červenohnědou barvu a jsou uložena v malých šešulích.
Řeřicha a její léčivé účinky
Řeřicha zlepšuje krvetvorbu, působí protizánětlivě a pročišťuje dýchací cesty. Působí příznivě při obtížích močových cest, dýchacích a ledvinových obtížích. Podporuje trávení a také pozitivně ovlivňuje metabolismus. Řeřicha je zdrojem vitaminu C, vitaminu B1 a K a beta karotenu. Obsahuje také mnoho minerálů, jako je například draslík, vápník, železo, síra, hořčík, enzymy, hořčičný glykosid a další.
Použití řeřichy v kuchyni
Řeřicha má ostrou chuť podobnou ředkvičce. Jemně nasekanou řeřichu můžeme přidávat do různých tvarohových, vaječných a sýrových pomazánek, je velmi chutná v zeleninových salátech. Používá se také do omáček, paštik, na chleba s máslem a do majonézy. Řeřicha se dá i tepelně upravovat, hodí se například do zeleninových polévek. Nevýhodou je, že při vaření ztrácí většinu vitaminu C a také svou typickou chuť.
Pěstování řeřichy
V květináčích nebo v miskách můžeme řeřichu setou postupně vysévat po celý rok. Semena však rychle ztrácejí klíčivost, proto není vhodné kupovat starší semena. Semena (v jednom gramu je obsaženo přibližně 500 semen) vyséváme hustě na povrch substrátu nebo vaty, poté květináč umístíme na stinné místo a udržujeme stále dostatečnou vlhkost substrátu. Po vyklíčení (cca za 2 až 3 týdny) můžeme sklízet mladé rostlinky se dvěma pravými lístky. Ořezáváme vždy vrchní část nati (nejlépe nůžkami). Řeřicha velmi rychle dorůstá, takže ji budeme mít stále k dispozici. Pozor: jakmile začne řeřicha kvést, nedá se již ke kořenění použít – je již příliš hořká.
Diskuze