Pěstujeme saturejku jako pokojovou rostlinu

Saturejka je bylinka s delšími lístky a jemně fialovými květy, kterou můžeme pěstovat na zahrádce a nebo také v bytě. Má příjemnou voňavou a ostrou chuť, která je vhodná do masitých pokrmů, nádivek, těstovin i zeleninových salátů.

Saturejka

Všeobecně o saturejce

Saturejka zahradní (Saturea hortensis) nebo vytrvalá saturejka horská (Saturea montana) se řadí do čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae). Pochází z oblasti kolem Černého moře, východního Středomoří a jižní Evropy. Lidově se jí říká satorka, bíbr nebo šubra.

Příznivé účinky pro naše zdraví

Saturejka má protiprůjmový efekt a mírné močopudné účinky. Používá se také proti nadýmání a pro podporu chuti k jídlu. Nezanedbatelnou funkci má i při snižování krevního tlaku, je vhodná i pro čištění mastné pleti. Milenci je vyhledávána pro své afrodisiakální účinky.

Využití saturejky v kuchyni

Používá se čerstvá nebo sušená. Sklízí se v době květu, má příjemnou voňavou a ostrou chuť. Saturejku přidáváme do masových pokrmů, nádivek, luštěnin, zeleninových salátů, kapusty, smetanových omáček a nebo do nakládaných okurek. Velmi chutná je na kuřeti spolu s trochou zázvoru nebo kari.

Pěstujeme saturejku

Stanoviště a pěstební substrát

Rostlina má ráda slunečné stanoviště. Nejvhodnější je propustný, hlínito-písčitý pěstební substrát. Při výsadbě musíme dbát na kvalitní drenážní vrstvu (drobný štěrk či střepiny z květináčů), které bylinky chrání před uhníváním kořínků.

Zálivka

Během vegetace vyžaduje pravidelnou zálivku a přihnojování. Nejvhodnější je rostliny zalévat odstátou vodou pokojové teploty do misky, tak se voda nasaje do půdy a při dostatečném množství prosákne až na povrch zeminy v květináči. Málo nebo naopak mnoho vody způsobuje poruchy v růstu rostliny.

Hnojení

V létě rostlinu hnojíme jednou za měsíc doporučenou dávkou speciálního tekutého hnojiva (nejlépe organického), které zředíme ve vodě.

Přesazování

Saturejku přesazujeme podle potřeby.

Přezimování

Saturejka by měla přezimovat na světlém místě při pokojové teplotě nebo v chladnějších prostorech (nejméně 10°C) a při omezené zálivce.

Pěstujeme mátu peprnou jako pokojovou rostlinu

Pěstujeme šáchor jako pokojovou rostlinu

Pěstujeme majoránku jako pokojovou rostlinu

Pěstujeme rozmarýn lékařský

Pěstujeme dobromysl známou jako oregano

Petržel a její pěstování

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies