Všeobecně o saturejce
Saturejka zahradní (Saturea hortensis) nebo vytrvalá saturejka horská (Saturea montana) se řadí do čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae). Pochází z oblasti kolem Černého moře, východního Středomoří a jižní Evropy. Lidově se jí říká satorka, bíbr nebo šubra.
Příznivé účinky pro naše zdraví
Saturejka má protiprůjmový efekt a mírné močopudné účinky. Používá se také proti nadýmání a pro podporu chuti k jídlu. Nezanedbatelnou funkci má i při snižování krevního tlaku, je vhodná i pro čištění mastné pleti. Milenci je vyhledávána pro své afrodisiakální účinky.
Využití saturejky v kuchyni
Používá se čerstvá nebo sušená. Sklízí se v době květu, má příjemnou voňavou a ostrou chuť. Saturejku přidáváme do masových pokrmů, nádivek, luštěnin, zeleninových salátů, kapusty, smetanových omáček a nebo do nakládaných okurek. Velmi chutná je na kuřeti spolu s trochou zázvoru nebo kari.
Pěstujeme saturejku
Stanoviště a pěstební substrát
Rostlina má ráda slunečné stanoviště. Nejvhodnější je propustný, hlínito-písčitý pěstební substrát. Při výsadbě musíme dbát na kvalitní drenážní vrstvu (drobný štěrk či střepiny z květináčů), které bylinky chrání před uhníváním kořínků.
Zálivka
Během vegetace vyžaduje pravidelnou zálivku a přihnojování. Nejvhodnější je rostliny zalévat odstátou vodou pokojové teploty do misky, tak se voda nasaje do půdy a při dostatečném množství prosákne až na povrch zeminy v květináči. Málo nebo naopak mnoho vody způsobuje poruchy v růstu rostliny.
Hnojení
V létě rostlinu hnojíme jednou za měsíc doporučenou dávkou speciálního tekutého hnojiva (nejlépe organického), které zředíme ve vodě.
Přesazování
Saturejku přesazujeme podle potřeby.
Přezimování
Saturejka by měla přezimovat na světlém místě při pokojové teplotě nebo v chladnějších prostorech (nejméně 10°C) a při omezené zálivce.
Diskuze