Všeobecně o petrželi
Petržel (Petroselinum crispum) je dvouletá bylina, která pochází z jižní Evropy. V dobách starých Řeků a Římanů byla pokládána za léčivou a kořenící bylinu. Dorůstá do výšky až 60 centimetrů. Kořeny a listy se vyznačují vysokým obsahem vitaminu C. Dále obsahují důležité prvky jako vápník, železo, éterické oleje a silice. Semena jsou zvláště bohatá na silici, tzv. petrželový kafr. Známé kadeřavé odrůdy jsou například Grune Perle, Mooskrause nebo Smaragd.
Pro zajímavost:
Pravidelnou konzumací čerstvé petržele se čistí a zjemňuje pleť. Podporuje tvorbu krve, je močopudná a čistí krev.
Použití v kuchyni
Petržel slouží jako zelené koření do polévek, vaječných pokrmů i jako ozdoba pečených masitých pokrmů, salátů a chlebíčků. Přidat ji můžeme i do majonézy. Pokrmům dodá charakteristickou chuť i vůni.
Používáme čerstvé bylinky v kuchyni
Cibule a její použití nejen v kuchyni
Alobal - užitečný pomocník do každé kuchyně
Pěstování petržele
Pěstební stanoviště a nádoby
Vhodné pro pěstování petržele je slunné, případně polostinné stanoviště. K pěstování můžeme použít různá korýtka, bedýnky nebo květníky ze dřeva či plastu. Pro pracovně vytížené pěstitele jsou jako stvořené samozavlažovací truhlíky. Poskytují dostatečnou vlahu pěstované zelenině delší dobu.
Pěstební substrát
Půda by měla být kyprá, s dostatečným množstvím organických látek a živin. Využívá se kompost s rašelinou v poměru 1:1 nebo hotový substrát určený pro zeleninu.
Zálivka a hnojení
Během vegetace vyžaduje petržel pravidelnou zálivku a přihnojování. Nejvhodnější je rostliny zalévat odstátou vodou pokojové teploty do misky, tak se voda nasaje do půdy a při dostatečném množství prosákne až na povrch zeminy v květináči. Málo nebo naopak mnoho vody způsobuje poruchy v růstu rostliny. V létě rostlinu hnojíme jednou za čtrnáct dní doporučenou dávkou speciálního tekutého hnojiva (nejlépe organického), které zředíme ve vodě.
Množení
Petržel množíme semeny, která vyséváme v období od brzkého jara do pozdního léta.
Sklizeň
Petržel sklízíme podle potřeby. Můžeme ji sušit i zamrazit.
Choroby, škůdci
Petržel je náchylná ke rzi a virovým chorobám.
Přezimování petržele
V zimě je třeba petržel zakrýt folií, můžeme ji pěstovat také v bytě. Je lépe ji vysévat každý rok nanovo. Ve druhé roce vykvétá drobnými květy a poté by měla být odstraněna.
Diskuze