Alobal – užitečný pomocník do každé kuchyně

Alobal je v kuchyni oblíbený zejména pro svou všestrannost, nízkou cenu a snadné použití. V alobalu můžeme potraviny rozmrazovat, zamrazovat, péci a nebo uchovávat.

Alobal v kuchyni

Alobal - z čeho se vyrábí?

Alobal je obchodní název pro hliníkovou fólii, která je vysoká maximálně 14 mikrometrů. Jak je z jejího oficiálního názvu patrné, je vyrobena ze slitiny hliníku (z bauxitu) pomocí ohromného množství elektrické energie. Hlavním úkolem hliníkové fólie je chránit potraviny před světlem, kyslíkem, vlhkostí a bakteriemi při extrémních teplotách (minusových i plusových).

Pro zajímavost:

Vyzkoušejte takzvaný bio alobal, který se vyrábí z recyklovatelného hliníku. Při výrobě recyklovatelného hliníku je potřeba o 95% energie menší, než při výrobě primárního hliníku, ze kterého se alobaly běžně vyrábí.


Využití alobalu v kuchyni

Alobal je v kuchyni nepostradatelným pomocníkem, protože má skvělé ochranné vlastnosti. Chrání výživovou hodnotu a kvalitu jídla, používá se k balení potravin umístěných do lednice, které chrání před vysušením. Současně také dokáže udržet chuť, vůni, vitamíny a konzistenci potravin. Vysoká tepelná vodivost hliníku usnadňuje rozmrazování, pečení, grilování nebo zamrazování. V alobalu lze péci maso, ryby, sekanou, špíz, brambory, těsto na roládu a nebo například knedlíky. Potraviny připravené v alobalu zůstanou krásně šťavnaté.


Použití alobalu v kuchyni - užitečné rady a tipy

Díky alobalu můžeme udržet zeleninu čerstvou i po delší dobu, protože ji ochrání před vnějšími vlivy. Pozor si musíme dát na kyselé druhy zeleniny, které mohou reagovat na hliníkovou folii a následně zhořknout.

Před pečením alobal nejdříve potřeme zevnitř tukem (máslem nebo olejem), aby se k němu zapékaný pokrm nepřilepil.

Při grilování můžeme alobal použít k přípravě masových špízů (budou měkké a šťavnaté), nebo jako podklad při grilování masa, ryb, uzenin a zeleniny (aby do ohně nekapal omastek).


Pokud připravujeme špízy v alobalu, zabalené balíčky pokládáme vždy „uzávěrem" vzhůru a umístíme je do těsné blízkosti tepelného zdroje. Vhodné je maso a zeleninu nakrájet na tenčí plátky, rychleji se propečou a pustí šťávu.

Z alobalu si můžeme vytvořit originální formu na dorty nebo cukroví. Ustřihneme kus alobalu a přehneme ho. Poté ho různě kroutíme a tvarujeme. Nakonec spojíme okraje.

Alobal je výborný také při přípravě koláčů. Plech vyložíme alobalem a na něj nalijeme těsto, vložíme do trouby a pečeme. Alobal nám pomůže, aby se nám nepřepekly okraje koláče.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies