Cibule a její použití nejen v kuchyni

Cibule je v kuchyni nepostradatelnou surovinou. Tvoří základ mnoha českých pokrmů a je zpracovávána na tisíce způsobů. Cibuli lze použít i za hranicemi kuchyně. Přečtěte si o ní více.

Cibule

Všeobecně o cibuli

Cibule kuchyňská (latinsky Allium cepa) patří do čeledi liliotvarých. Latinský název cepa je odvozen od slova cibus - pokrm. Její historie sahá daleko do starověku. Patřila do jídelníčku starých Sumerů, Egypťanů, Řeků i Římanů. Předpokládá se, že cibule pochází ze Střední Asie, jiní její původ připisují Íránu, Afghánistánu nebo Pákistánu. Česká cibule získala svůj název z německé slova Zwiebel.

Více než 300 druhů cibule

Existuje více než tři sta druhů cibule. Rozdělují se podle tvaru na zploštělé a kulaté. U kulatých tvarů se cibule dále dělí podle barvy na bílé s nažloutlou až okrovou dužinou a modrofialové.

Přečtěte si více o pěstování cibule>

Příznivé účinky cibule pro naše zdraví

Cibule obsahuje řadu důležitých vitamínů a minerálů, například síru, fosfor, vápník, železo, zinek, mangan, jód, sodík, draslík, magnesium, vápník, provitamín A, vitamíny B1, B2, B3 a vitamín C. Cibule je výživná, dodává minerály, všeobecně stimuluje, vyvažuje činnost žláz. Také napomáhá odbourávání tuků. Je bohatá na antioxidanty, čímž brání naše buňky před stárnutím. Je důležitá ke správnému růstu nehtů a vlasů, používá se velmi často také jako afrodisiakum.

Cibule v kuchyni

Cibule je v kuchyni nepostradatelnou surovinou. Tvoří základ mnoha českých pokrmů a je zpracovávána na tisíce způsobů. Nalezneme ji v masových pokrmech i omáčkách, připravit z ní lze koláč i dort. Nejzdravější je v syrovém stavu, přidává se do salátů, pomazánek či k přizdobení pokrmů. Čerstvou nať používáme podobně jako pažitku. Za syrova má cibule výraznější chuť, kterou tepelným upravováním ztrácí a naopak postupně sládne. Připravit si z ní můžeme i chutné cibulové víno.

Připravte si léčivé cibulové víno

Nakrájíme půl kilogramu cibule a v hmoždíři ji rozmělníme najemno. Před propustnou látku z cibulové kaše vymačkáme šťávu, kterou osladíme 100 gramy včelího medu. Přidáme 250 mililitrů bílého vína, zamícháme a nalijeme do láhve, kterou uzavřeme a uložíme na chladné místo. Cibulové víno působí antisepticky, uvolňuje hlen a usnadňuje odkašlávání.

Jak nakrájet cibuli bez slz

Při krájení cibule se narušují buněčné stěny a sirné aminokyseliny v reakci s enzymy vytvářejí těkavé sloučeniny, které se rychle rozkládají a jejich složky dráždí oči. Cibuli ovšem můžeme nakrájet, aniž bychom u toho museli uronit slzy. Postačí, když cibuli před krájením vložíme na několik minut do teplé trouby. Doporučuje se také krájet cibuli nožem, který se namáčí do studené vody.

Skladování cibule

Nepoškozené cibule skladujeme spletené do copů, věnců, v síťových pytlích nebo rozložené do vrstev v bedničkách na suchém a dobře větraném místě.

Využití cibule za hranicemi kuchyně

S rozkrojenou cibulí můžeme čistit obrazy i rámy, lakovanou obuv a kabelky. Cibule chrání maso před mouchami a odstraňuje skvrny po žehlení. Šťáva z cibule lepí velmi dobře papír na kov. Cibulovou žlutooranžovou slupkou lze barvit textil, vlnu i vejce. V dávných dobách se cibule používala k barvení vlasů.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies