Pěstujeme majoránku jako pokojovou rostlinu

Majoránka patří mezi nejstarší a nejrozšířeněji koření, které se používá v celé Evropě. Majoránka je aromatická, její chuť je pikantní, slabě pálivá a mírně nahořklá. Je nepostradatelnou součástí masových i bramborových pokrmů.

Majoránka zahradní

Všeobecně o majoránce zahradní

Majoránka je bylinou, jenž je známá již od starověku. Předpokládá se, že její domovinou je Přední Asie. Staří Egypťané, Řekové a Římané ji považovali spíše léčivou rostlinu, než za koření. Kdysi se z ní připravoval i nápoj lásky. Do Evropy se dostala pravděpodobně z Jeruzaléma za křižáckých válek.

Jak majoránka vypadá?

Majoránka zahradní (Majorana hortensis) je jednoletá keříčkovitá bylina z čeledi hluchavkovitých, která dorůstá výšky okolo 20 až 40 centimetrů. Lodyhy této rostliny jsou hustě porostlé šedozelenými listy vejčitého tvaru s plstnatým povrchem. Majoránka vytváří během června a srpna drobné, bílé nebo světle růžové květy, které jsou seskupeny v kulatých kláscích.

Majoránka v kuchyni

Majoránka se skvěle hodí k ochucení omáček, polévek, bramborových a masitých pokrmů. Je vhodná i pro ochucení gulášů. Čerstvá majoránka se hodí do zeleninových salátů nebo na přizdobení pokrmů. V současné době můžeme v obchodech zakoupit dva druhy - německou květovou majoránku (roste rychleji) a nebo francouzskou listovou majoránku (má více lístečků). Majoránku přidáváme až na konci vaření, nebo rovnou do hotového pokrmu. Po delším vaření majoránka hořkne a jídlo kazí.

Příznivé účinky pro naše zdraví

Majoránka je vhodnou bylinou k utišení nervové soustavy při rozčilení, nervozitě, stresu, migrénách a při nespavosti. Podporuje trávení, tlumí nadýmání, uvolňuje křeče v břiše, zlepšuje činnost žaludku a střev. Dokáže tlumit bolesti při menstruaci, podporuje tvorbu mateřského mléka a jeho vylučování. Má protizánětlivé a desinfekční účinky. Je možné ji využít i zevně jako kloktadlo nebo jako součást obkladů a koupelí léčících ekzémy a záněty kůže. Je také močopudným a potopudným prostředkem. K inhalaci se připravuje proti rýmě, prochladnutí, astmatu a senné rýmě. Mast z majoránky je výborná na nehojící se rány.

Čaj z majoránky

2 čajové lžičky majoránky přelijeme 200 mililitry vroucí vody a necháme 15 minut ustát. Pijeme 1 šálek denně při trávicích těžkostech, migrénách a bolestech hlavy a pro uklidnění.

Mast z majoránky

Asi 30 gramů rozdrcené sušené nati majoránky naložíme do 1/2 litru kvalitního oleje a necháme ve tmě stát asi 14 dní. Poté olej slijeme a přecedíme. Olejem mažeme namožené končetiny, záda a při bolestech hlavy čelo.

Pěstujeme majoránku

Stanoviště a pěstební substrát

Rostlina má ráda slunečné stanoviště. Nejvhodnější je propustný, hlínito-písčitý pěstební substrát. Majoránku lze úspěšně pěstovat na zahradě, ale také v bytových podmínkách.

Zálivka

Během vegetace vyžaduje pravidelnou zálivku a přihnojování. Nejvhodnější je rostliny zalévat odstátou vodou pokojové teploty do misky, tak se voda nasaje do půdy a při dostatečném množství prosákne až na povrch zeminy v květináči. Málo nebo naopak mnoho vody způsobuje poruchy v růstu rostliny.

Hnojení

V létě rostlinu hnojíme jednou za čtrnáct dní doporučenou dávkou speciálního tekutého hnojiva (nejlépe organického), které zředíme ve vodě.

Množení

Majoránka se u nás vysévá každým rokem z jara. Vhodný termín výsevu je od března do dubna. Jemná semena lehce přitlačíme do půdy, nezasypáváme je vrstvou zeminy. Za 2 až 3 týdny rostlinky vyklíčí.

Petržel a její pěstování

Pěstujeme okrasné papričky

Pěstujeme estragon

Pěstujeme vavřín vznešený

Pěstujeme citronellovou trávu

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies