Všeobecně o dobromysli
Dobromysl je bylinkou, jenž se od pradávna používala k mnoha účelům - například jako nápoj lásky, talisman proti zlým kouzlům, jako léčivá bylinka a nebo jako ukazatel cesty k blaženému žití. Hippokrates ji pokládal za prostředek k posilnění nervů a doporučoval ji při plicních chorobách. Egypťané dobromysl uctívali jako rostlinu zasvěcenou bohu Osirisovi a během obřadů ji vplétali do korun a věnců.
Příznivé účinky pro naše zdraví
Oregano pomáhá při neurózách, má protikřečové účinky, pomáhá zlepšovat trávení, posilovat chuť k jídlu a působí protiprůjmově. Často je popisován jeho protizánětlivý efekt - jak na kůži a sliznice, tak na dýchací cesty, ale i klouby a zuby. Dobromysl má vliv na akné, alergie, astma, kvasinky a plísně, zácpu, zažívací obtíže, bronchitidu, afty, nachlazení, chřipku, nemoci dásní, bolesti hlavy, postižení parazity, zápaly plic, psoriázu, plísně nehtů či bradavice. Oreganový olej je velmi účinný expektorant, pomáhá uvolnit a vyloučit hlen z dýchacího traktu.
Oregano v kuchyni
Jako koření se používají usušené vrcholky mladých výhonků a jednotlivé lístky. Je vhodným kořením do polévek, rybích pokrmů a masitých jídel. Hodí se k sýrovým pokrmům, pizze, ragú a sekané. Pomáhá lépe strávit tučná jídla. Lístky oregana lze sušit. Má široké uplatnění v italské a francouzské kuchyni.
Pěstujeme oregano
Stanoviště a pěstební substrát
Rostlina má ráda slunečné stanoviště. Nejvhodnější je propustný, hlínito-písčitý pěstební substrát. Pěstovat ji můžeme na zahradě i v domácích podmínkách.
Zálivka
Během vegetace vyžaduje pravidelnou zálivku a přihnojování. Nejvhodnější je rostliny zalévat odstátou vodou pokojové teploty do misky, tak se voda nasaje do půdy a při dostatečném množství prosákne až na povrch zeminy v květináči. Málo nebo naopak mnoho vody způsobuje poruchy v růstu rostliny.
Hnojení
V létě rostlinu hnojíme jednou za čtrnáct dní doporučenou dávkou speciálního tekutého hnojiva (nejlépe organického), které zředíme ve vodě.
Přesazování
Oregano přesazujeme podle potřeby.
Množení
Oregano se množí vegetativně - vrcholovými řízky, které necháme zakořenit ve vodě. Jakmile vyrostou kořínky, přesadíme je do zeminy. Můžeme jej množit také semeny, tento způsob je časově náročnější.
Přezimování
Oregano by mělo přezimovat na světlém místě při pokojové teplotě nebo v chladnějších prostorech (nejméně 10°C) a při omezené zálivce.
Diskuze